Praktisch advies

Spatwanden

De wand achter het fornuis en achter de kraan heeft heel wat te verduren. Daarom moet hij sterk en praktisch zijn. En aangezien hij vaak een aanzienlijke oppervlakte inneemt, moet hij ook mooi zijn. Met deze materialen krijgt je keuken een glamoureuze toets.


Zelliges

Tegels van geëmailleerd terracotta uit Marokko, ook wel zelliges genoemd, vallen nog altijd bijzonder in de smaak om hun diepe en genuanceerde tinten en hun landelijk effect.

Voordeel: bestand tegen hitte en bijtende producten.

Nadelen: de voegen worden na verloop van tijd grauw; de tegels bepalen de vorm van de wandbescherming.

Mozaïek

Klassieke tegels (10 x 10 cm) moeten meer en meer plaats maken voor kleine mozaïekjes. Vandaag vind je ze niet alleen in vierkante, maar ook in rechthoekige vormen. Je kunt ze zowel horizontaal als verticaal aanbrengen. Soms wordt maar de helft van de spatzone bekleed met mozaïekjes om het geheel luchtig te houden.

Voordelen: warmte- en schokbestendig; verkrijgbaar in oneindig veel kleuren.

Nadelen: de voegen worden wat grauw, al vind je in de doe-het-zelfzaak allerlei producten om ze te beschermen, te reinigen en zelfs opnieuw te kleuren.

Ook leuk zijn mozaïekjes van transparant glas, te koop op netten van 30 x 30 cm in natuurtinten (blauw, zandkleur, enz.) en in diverse afmetingen (2 x 4,5 cm; 1 x 5 cm) en afwerkingen (glanzend en mat). En mozaïekjes van keramiek, verkocht op netten van 30 x 30 cm en 30 x 60 cm. Die steentjes zijn dun, maar ook stevig en dus makkelijk te plaatsen.

Digitaal bedrukte tegels

De Britse ontwerper Dominic Crinson heeft een digitale druktechniek op tegels bedacht. Hij biedt zelfontworpen motieven aan, maar alles is mogelijk: je kunt je eigen creativiteit de vrije loop laten en zelf een tekening, foto of motief voorstellen. Reken op ongeveer 605 euro per vierkante meter. 

Een nieuwe look voor je oude tegels

Als je je oude tegels moe bent, maar geen zin hebt om ze uit te breken, dan kun je ze overschilderen met faienceverf. Twee lagen volstaan voor een goede afwerking.

Keramiektegels

Meestal worden tegels van keramiek gebruikt voor vloeren omdat ze zo slijtvast zijn. Vandaag vind je ze ook terug als wandbekleding, vaak met de look van natuursteen en in een langwerpig formaat.

Voordelen: dankzij hun dikte van 8 mm zijn keramiektegels beter bestand tegen hitte en schokken dan klassieke tegels; gemakkelijk te plaatsen; mogelijk om dezelfde kleur te kiezen voor de vloer en de wandbescherming.

Nadeel: duurder dan klassieke tegels.

Gehard glas

Gehard glas, ook wel securitglas genoemd is stevig en ideaal als spatwand voor in de keuken. Een dikte van 4 mm tot 6 mm volstaat. Je kunt het glas laten lakken en met de beschilderde kant op de muur lijmen. Op die manier behoudt het glas zijn transparantie, terwijl de kleur er doorheen schijnt.

Voordelen: stootvast en hittebestendig; makkelijk te onderhouden; verkrijgbaar in diverse afwerkingen: opaak, gekleurd…

Nadeel: vrij duur (prijs afhankelijk van de afwerking)En jij, wat denk jij ervan?

Deze artikels zullen je mogelijk ook interesseren.