Cookies zorgen ervoor dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer je onze diensten gebruikt, aanvaard je automatisch het gebruik van cookies.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Wandtegels voor in de badkamer

Praktisch advies

Badkamertegels kiezen: waarop letten bij aankoop?

De juiste badkamertegels uitkiezen is geen sinecure. Het gamma is heel uitgebreid en de mogelijkheden zijn schier eindeloos. Tegelspecialist Laurent Verbrugge van het familiebedrijf Daldecor geeft ideeën en tips die je kunnen helpen bij de selectie.

Hoe kies je de juiste tegels?

Doorblader catalogussen, magazines en bezoek showrooms. Vergeet niet om een plattegrond van je badkamer en/of toilet mee te nemen. Dat maakt het eenvoudiger voor de specialisten om een concept uit te werken.

“Sommigen hebben iets concreet voor ogen, anderen hebben geen idee wat ze precies willen. Wij zijn er om hen te begeleiden. Veel mensen houden van witte, zwarte en grijze tegels, meestal in een klassieke of tijdloze stijl. Wij raden wel altijd aan om het gebruik van donkere kleuren te beperken. Meestal gaat het immers om kleine ruimtes, en die kan je best zo licht mogelijk aankleden.”

Welke soorten zijn vandaag populair?

“De traditionele witte faiencetegels moeten steeds meer wijken voor volkeramische exemplaren of mozaïekstenen. De formaten zijn ook groter geworden: van 20 x 20 cm en 30 x 30 cm naar 45 x 45 cm en 60 x 60 cm, of zelfs naar rechthoekige vormen van 25 x 40 cm en 30 x 60 cm. De afmeting hangt volgens mij vooral af van de oppervlakte die je wil betegelen. Grote tegels doen een kamer groter lijken, maar toch heeft het geen zin om in een kleine badkamer te grote exemplaren te plaatsen. Je moet dan immers veel snijden in de stenen en daardoor zal het geheel niet mooi ogen. Voor wanden worden vaak rechthoekige tegels gekozen omdat vierkante exemplaren meer aan vloeren doen denken.”

Hoe worden de tegels geplaatst?

“Vroeger werd altijd hetzelfde schema gevolgd: donkere tegels op de vloer en het onderste gedeelte van de muren, een fries op manshoogte en daarboven dezelfde tegels als onderaan, maar in een lichtere kleur. Het voordeel was dat je in een sombere badkamer met twee kleuren kon spelen zonder dat je de ruimte nog donkerder maakte. Maar de fries sneed de ruimte in tweeën, wat de kamer niet per se groter deed lijken. Vandaag vertegenwoordigt dit soort betegeling slechts 10% van de verkoop. Nu variëren we meer en denken we vaker na over de tegelkeuze en de manier van plaatsing. Badkamers zijn ook niet langer volledig betegeld. Alleen de natte stukken (douchewand, de plek rond badkuip en wastafel,…) worden nog afgewerkt met tegels. De andere muren krijgen meestal een lik verf. Het is ook trendy geworden om dezelfde tegels te kiezen voor vloer en wand. Met dunne volkeramische tegels is dat perfect mogelijk. Het eindresultaat oogt harmonieus en hedendaags.”

Welke soorten mozaïektegels bestaan er?

“Mozaïek in de klassieke badkamer bestaat meestal uit stenen van blauwe glaspasta, maar het overige aanbod is enorm: van roestvrij staal tot geglazuurde lavasteen. Je kan tegenwoordig prachtige ontwerpen realiseren met mozaïek. De meest klassieke - en goedkoopste - soort bestaat uit steentjes van in de massa gekleurde glaspasta (verkrijgbaar vanaf 24 euro per vierkante meter voor een vel van 30 x 30 cm, red.). Daarna komen de mozaïek van natuursteen (marmer, keramiek of blauwe hardsteen), de geglazuurde stenen (waarbij de toplaag bestaat uit gepigmenteerd glas), de tegels met mozaïekimitatie en de ruwe of afgeplatte rivierkeien (die als mozaïek beschouwd worden omdat ze ook op een vel zitten). De prijs hangt vooral af van de manier waarop de stenen geproduceerd werden: hoe ambachtelijker, hoe duurder. Voor mozaïek van geblazen Venetiaans glas betaal je bijvoorbeeld tot 320 euro per vierkante meter.”En jij, wat denk jij ervan?