Cookies zorgen ervoor dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer je onze diensten gebruikt, aanvaard je automatisch het gebruik van cookies.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Hellend dak: welke dakbedekking?

Goed om weten

Dakbedekking: bitumenleien of dakshingles

Bitumenleien of dakshingles worden weinig gebruikt in onze contreien, behalve als dakbedekking bij tuinhuisjes. Dakshingles zijn goedkoop en je kunt ze gemakkelijk zelf plaatsen.

De shingle is een afgeleid product van dakisolatie voor platte daken en bestaat uit een wapening van glasvlies, een waterdichte bekleding samengesteld uit bitumen en kiezel en een gekleurde beschermende bovenlaag van keramische granulaten. Tegenover de lage kost van de bedekking staat de hoge kost van het doorlopende onderstructuur dat nodig is. Matige levensduur maar gemakkelijk om op te lappen. In functie van de gewenste kleur kan gekozen worden voor een afwerking die compatibel is met een traditionele dakbedekking.

De recente bitumenshingles zijn beduidend steviger en hebben een veel langere levensduur dan de oudere generatie. Sommige fabrikanten geven tot 25 jaar garantie op hun producten. Shingles van klasse I zijn van de beste kwaliteit en zijn geschikt als dakbedekking. Het product is samengesteld uit cellulosevezels en doordrenkt met bitumen en hars met een hoge weerstand; bevat geen asbest.

Prijs

Van 25 tot 30 euro/m² (shingles) + 25 €/m² voor een ondergrond in planken.

Kleurengamma

Grijs, groengrijs, roodgrijs, blauwachtig, bruin, gevlamd rood, terracotta .

Voordelen

Goedkoop.

Nadelen

De meerprijs van een doorlopend houten onderdak en de plaatsing door een vakman geven dit materiaal uiteindelijk een hoog prijskaartje in verhouding tot zijn gemiddelde levensduur.

Levensduur – onderhoud

Je kunt beschadigde stukken eenvoudig vervangen. De gemiddelde levensduur bedraagt normaal 25 jaar.

Afmetingen

Stroken van ± 100 cm lang en 35 cm hoog. Met de afwerking wordt gestreefd naar imitatie kunstleien.

Plaatsing

De shingles worden aangebracht op een doorlopend onderdak van latten of houten panelen.

Skelet

Licht: het gewicht van de bedekking is verwaarloosbaar maar van het doorlopende onderlaag weegt 15 tot 20 kg/m².

Dakvorm

Dit buigzame materiaal laat complexe vormen en rondingen toe. Bij renovatie kunnen bitumenshingles gewoon bovenop de oude dakbedekking worden gelegd.

Hellingshoek

Tussen 11 en 90°.

Bron: redactie beter bouwen & verbouwenEn jij, wat denk jij ervan?

Deze artikels zullen je mogelijk ook interesseren.