Cookies zorgen ervoor dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer je onze diensten gebruikt, aanvaard je automatisch het gebruik van cookies.

OK - Lees meer


Vergelijking

Gas of stookolie?

In 2010 verwarmden 2,4 miljoen Belgische gezinnen hun huis met aardgas. 1,7 miljoen Belgen beschikten over een stookolieketel. In totaal werken 90 procent van de Belgische centrale verwarmingssystemen op gas of stookolie. Wat moet je nu kiezen?

De Belg heeft een voorkeur voor gas of stookolie als verwarmingsbron. Beide zijn op veel punten gelijkwaardig. Laat je keuze vooral afhangen van de praktische moeilijkheden bij de plaatsing. In sommige huizen past een gasinstallatie beter, elders is een stookolieketel meer geschikt.

De prijs

Welke brandstof is nu het goedkoopst, gas of stookolie? Daar is best veel discussie over. De prijzen liggen ook dicht bij elkaar. De twee energiebronnen volgen de petroleumprijzen, al zie je bij gas de gevolgen van de schommelingen iets minder snel. Let wel op: de markt voor aardgas is nu geliberaliseerd, en dat maakt het nog moeilijker om de tarieven te vergelijken. Wie op stookolie verwarmt, heeft mogelijk een extra financieel voordeel. Je kunt wachten tot de prijs laag is, en dan je tank volledig vullen. Of je kunt samen met de buren stookolie inkopen. Je zal dan meer stookolie in een keer kopen. Je leverancier zal in dat geval een korting kunnen geven.

De installatie

Als je tijdens een renovatieproject een centrale verwarming moet installeren, dan is er weinig verschil tussen verwarmen op gas of op stookolie. In beide gevallen heb je een centrale ketel nodig, en radiatoren verspreid doorheen het huis. Bij stookolie heb je daar bovenop ook altijd een tank nodig. Kan je je niet op het stadsnet aansluiten, dan is propaangas een mogelijke optie, maar daar heb je wel een tank voor nodig. Als je een gastank plaatst, moet je de voorschriften uiteraard strikt naleven (zie ons artikel over gastanks).

Afmetingen en benodigde ruimte

Een vaak gehoord nadeel van stookolie is dat je veel plaats voor de stookolietank nodig hebt. Zo’n tank kan het best onder de grond zitten. Als dat niet mogelijk is, dan kun je hem onder een afdak plaatsen. Je moet de voorschriften van het Gewest daarover strikt naleven. Gelukkig zitten de fabrikanten van centrale verwarming op stookolie niet stil. Je hebt nu al erg compacte tanks, die moduleerbaar zijn met losse eenheden. Maar hoe dan ook blijft een wandketel aangesloten op de aardgasleiding die door de straat loopt, natuurlijk het ideaal als je weinig plaats in huis hebt.

Milieuvriendelijk?

Stookolie en aardgas zijn allebei fossiele brandstoffen die ooit op zullen raken. Ze vervuilen ook allebei, maar aardgas stoot wel tot 25% minder CO2 (koolstofdioxide) uit tijdens de verbranding. CO2 is verantwoordelijk voor het broeikaseffect. De voorstanders van aardgas zullen ook nog een tweede argument tegen stookolie aanhalen: stookolie moet namelijk vervoerd worden tot aan de tank naast je eigen huis. Daarvoor moet een tankwagen tot bij je thuis rijden. En ook die vrachtwagen stoot schadelijke gassen uit. Met andere woorden: zo lang we niet volledig kunnen overschakelen op zonne-energie en windenergie (duurzame energiebronnen), is aardgas waarschijnlijk de minst vervuilende energiebron.

Meer informatie:

 

 

Bron: redactie Actief WonenEn jij, wat denk jij ervan?