Cookies zorgen ervoor dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer je onze diensten gebruikt, aanvaard je automatisch het gebruik van cookies.

OK - Lees meer


Goed om weten

Het dampscherm: niet duur, wél noodzakelijk

De plaatsing van een dampscherm is aan te raden bij alle hellende en sommige uitvoeringen van platte daken – zeker boven vochtige ruimtes als badkamer en keuken. In bepaalde gevallen kan het ook interessant zijn er een aan te brengen tegen de muur.

Zoals zijn naam het zegt, moet een dampscherm verhinderen dat er damp doorheen komt. Allemaal goed en wel, maar waarom is dat zo belangrijk? Om dat te begrijpen moet je eerst weten wat condensatie is.

WAT IS CONDENSATIE?

Lucht bevat steeds een bepaalde hoeveelheid water, onder de vorm van damp. Hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe meer water erin kan opgenomen worden. Wanneer deze hoeveelheid maximaal is, is de lucht verzadigd.

Als verzadigde lucht afkoelt, kan hij terug minder vocht opnemen. Het teveel wordt afgezet in de vorm van water en we spreken dan van condensatie. De afkoeling van de lucht gebeurt logischerwijze het snelst ter plaatse van koude oppervlakken zoals het dak, vensters, koude muren... CONDENSATIE IN HET DAK

Het kan in die omstandigheden gebeuren dat de waterdamp condenseert in de structuur die zich tussen binnen en buiten bevindt; met name het daktimmerwerk waarin zich de isolatie bevindt. Dat kan na verloop van tijd schade veroorzaken zoals vlekken, verrotting en vooral een daling van de thermische weerstand van het isolatiemateriaal. Een vochtig isolatiemateriaal verliest immers zijn isolerende eigenschappen.

Om dat te vermijden plaatst men langs de binnenkant van de dakconstructie een dampscherm, dat de doorgang van de waterdamp afremt of belet.

WAAR EN WANNEER IS EEN DAMPSCHERM NODIG?
  • Wanneer het dak een weinig waterdampdoorlatende laag bevat, die wel om een andere reden nodig is. Dat is het geval met een aantal onderdaken, in het bijzonder die uit geperforeerd pvc (een waterdichte folie doorboord met minuscule gaatjes – te mijden indien mogelijk).
  • Wanneer de dakopbouw de waterdamp volledig tegenhoudt. Dat is vaak het geval bij platte daken.
  • Wanneer er heel veel waterdamp geproduceerd wordt, zoals in slecht geventileerde keukens en badkamers.
  • Wanneer de buitenmuur onvoldoende damp doorlaat. (gevelmetselwerk in verglaasde bakstenen, gevelmetselwerk behandeld met een slecht vochtwerend product...).
MATERIAAL EN PLAATSING

Een dampscherm kan eenvoudig worden gerealiseerd met een kunststoffolie (bijvoorbeeld polyethyleen van 0,2 mm). Deze kan langs de binnenkant onder de kepers of de spanten worden vastgeniet. De banen moeten elkaar wel enkele centimeters overlappen en de naden moeten met plakband worden afgedicht.

Indien het dak wordt geïsoleerd met spijkerflensdekens, dan dient de aluminium- (of kraftpapier)-zijde tegelijk als dampscherm. Ook hier de naden afplakken.

Je zal inmiddels ook begrepen hebben op welke plaats het dampscherm moet komen: langs de ‘warme kant’. Met andere woorden, het dampscherm moet altijd onder het isolatiemateriaal worden geplaatst om de waterdamp te blokkeren voordat deze een koude zone bereikt en er condenseert. Als het elders geplaatst wordt, wordt het risico op condensatie eerder vermeerderd dan beperkt.

De plaatsing van een dampscherm ligt binnen ieders bereik maar vergt de nodige aandacht voor het afdichten van de overlappingen tussen de banen. Indien de afwerking goed luchtdicht is, zal dat de isolatiewaarde alleen maar ten goede komen. Een goed dampscherm waarvan de naden niet goed sluiten dient tot niet veel. Daarom stellen de fabrikanten een reeks waterdichte strips of afdichtingsrollen ter beschikking die aangepast zijn aan hun product.

Een dampscherm dat op verschillende plaatsen doorboord is om de elektriciteitsleidingen door te laten, of gaten of scheuren vertoont, heeft weinig of geen nut. Toch komt dit in de praktijk, spijtig genoeg, vaak voor.

Bron: redactie beter bouwen & verbouwenEn jij, wat denk jij ervan?

Deze artikels zullen je mogelijk ook interesseren.