Cookies zorgen ervoor dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer je onze diensten gebruikt, aanvaard je automatisch het gebruik van cookies.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Keramische tegels: van mozaïek- tot grootformaat

Onderhoud

Keramische tegels: onderhoud

Keramische vloertegels vergen weinig onderhoud. Toch zijn er een paar aandachtspunten. De belangrijkste: gebruik geen zeep- of oliehoudend reinigingsproduct.

Foto boven: Inter-ceram. Keramische tegels. Merk: Cinca. Serie: Ophelia.

De eerste behandeling

Vijf dagen na het plaatsen van de keramische tegelvloer is het belangrijk dat je de cementsluier van de tegels verwijdert. Hiervoor heb je een aangepast product nodig zoals:

  • Lithofin KF Cementsluierverwijderaar. Richtprijs voor een fles van 1 liter: 11,50 euro. Onder andere te koop via het net op www.kreategel.be of bij tegel- en natuursteenhandelaars.
  • Lakéone sluierverwijderaar. Richtprijs voor een fles van 1 liter: 7,95 euro. Onder andere te koop in de doe-het-zelfzaak Brico.

Opmerking: bovenvermelde producten zijn zuurhoudend. Gebruik ze daarom niet om natuursteen, hout, schilderwerk of fijne metalen te reinigen. Die producten tasten de bovenlaag van het materiaal aan.

Let erop dat in deze fase al vuilresten weg zijn. Is dat niet het geval dan zullen er voortdurend vlekken op de tegels verschijnen. Herken je dat probleem? Geen paniek, ontvet de tegels eerst grondig. Dat kan het best met een intensiefreiniger zoals bijvoorbeeld Lithofin FZ Intensiefreiniger. Richtprijs: 13 euro/fles van 1 liter. Daarna kan je de vloer opnieuw behandelen met een cementsluierverwijderaar. Grondig naspoelen met proper water is geen luxe. Herhaal de behandeling tot als de vlekken volledig verdwenen zijn.

Dagelijkse onderhoud

Vermijd altijd zeep- of oliehoudende producten zoals Marseillezeep. Zij vormen een ‘filter’ op de vloer waardoor elke voetafdruk zichtbaar is. Bovendien blijven stofdeeltjes, haren, kruimels, … plakken in de laag. Gebruik daarom steeds een zacht reinigingsmiddel. In doe-het-zelfzaken, grote supermarkten en bij tegel & natuursteenhandelaars vind je een ruim assortiment producten zoals Lithofin, Lakéone, … Steeds grondig naspoelen met proper water.

Nuttige adressen
  • Brico: afdeling onderhoudsproducten. Hier vind je het assortiment van Lakéone, Fabel, …
  • Lithofin: producten onder andere online te koop bij kreategel of bij een tegelspeciaalzaak.
Nathanëlla Monsaert - Immoweb MediaEn jij, wat denk jij ervan?