Cookies zorgen ervoor dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer je onze diensten gebruikt, aanvaard je automatisch het gebruik van cookies.

OK - Lees meer


Doe-het-zelf

Raamwerk: zelf plaatsen

Hoe verwijder je raamwerk, hoe maak je de basis voor het nieuwe raam klaar en hoe plaats je een nieuw raam? Wanneer werk je met ankers, en heb je speciale schroeven nodig? Dit is onze doe-het-zelfgids.

Het oude raamwerk verwijderen
 1. Verwijder eerst het deel van het venster dat opengaat. Schroef de scharnieren los. Begin altijd met de onderste scharnier, daarna verwijder je de middelste en pas als laatste de bovenste.

 2. Vervolgens verwijder je het vaste gedeelte (het kader) van het venster. Als dat met ankers in de muur bevestigd is, dan moet je het met een steenbeitel en een hamer uitbreken (en eventueel enkele stenen verwijderen). Als het kader vastgeschroefd zit in de muur, dan kun je de schroeven en de pluggen het best doorzagen met een metaalzaag. Metalen ramen zitten vaak rechtstreeks vastgeschroefd in de muur. Die krijg je dus los met een schroevendraaier. Als het metalen kader nog eens voorzien is van een houten buitenkader, dan moet je de schroeven losdraaien en vervolgens moet je de bevestigingselementen die de twee kaders aan elkaar zetten, doorzagen met een metaalzaag.

 3. Om het raam uit de muuropening te halen, moet je een van de stijlen doorzagen. Ook eventuele dwarslatten en tussenstijlen moet je doorzagen. Nadien kun je het raam verder loswrikken.
De muuropening klaarmaken
 1. De goede dichting van het kader wordt gerealiseerd door het correct positioneren van de aanslag van het kader in de binnenzijde van de muur. In ons land zijn er meestal al aanslagen voorzien.

 2. In een volle muur komt het raamkader gelijk met de binnenzijde van de muur. Bij een dubbele muur moet het kader voorbij de spouw komen.

 3. Check op verschillende plaatsen of de binnenmuren en de raamopening overal waterpas zijn, zowel verticaal als horizontaal. Ook de vensterbank moet perfect horizontaal zijn. Zet het nieuwe raam er ter controle even los in.
Raam bevestigen met ankers
 1. De meest gebruikte bevestigingsmethode is die met ankers. Losse ankers zijn geschikt voor houten ramen, bij andere materialen zijn ze meestal in het raamkozijn geïntegreerd.

 2. Bevestig de ankers op de zijkantenvan het raam. Zorg ervoor dat ze een hoek van 90° vormen ten op zichte van het kader. Schroef een anker om de 50 cm langs elke kant. Grotere ramen moet je ook aan de bovenkant en de onderkant vastzetten met extra schroeven en pluggen.

 3. Duid de overeenkomstige hoogtes van de ankers aan op de muur, en kap gaten met beitel en hamer.

 4. Spuit op de vensterbank en op het raamkader, op de plaats waar het venster moet komen, een laag siliconenkit (mastiek) met een spuitmond.

 5. Dwars over de laag siliconenkit plaats je nu enkele spieën (houtblokjes, wiggen). Anders krijg je het raam nooit waterpas, en is het moeilijk om overal even veel ruimte te hebben tussen het raam en de muur.

 6. Plaats het raam in de opening en gebruik langs alle kanten de wiggen. Check of het raam horizontaal staat en of je het makkelijk open en dicht kan doen (probeer met de hendel)

 7. Gebruik snel drogende cement om de ankers vast te zetten. Laat de cement 24 uur drogen.
Raam bevestigen met schroeven

Een andere methode bestaat erin het kader vast te maken met speciale schroeven of met gewone schroeven en pluggen. Je volgt hiervoor exact dezelfde werkwijze als hierboven.

Isoleren met schuim
 1. Nadat het raam geplaatst is, vul je de opening tussen het kader en de muur met een polyurethaanschuim. Om dat goed te hechten, vernevel je eerst wat water op de rand van het raam. Dat water reageert met de componenten van het schuim, wat de hechting verbetert.

 2. Polyurethaanschuim vormt een uitstekende thermische en akoestische isolatie.

 3. Opgelet voor het uitzetten van dit schuim, breng niet teveel in één keer aan, anders riskeer je het niet meer in hand te houden. De sporen die het nalaat op het pvc, hout en marmer van de vensterbanken zijn moeilijk uitwisbaar.

 4. Eens het schuim hard is, verwijder je de spieën en vul je ook de gaten met polyurethaanschuim. Laat drogen en snij het overtollige schuim weg met een cutter.

 5. Nu kun je het vensterbeslag plaatsen.
Onderhoudstips
 1. Reinig je vensterramen (het schrijnwerk) een keer per jaar met een zeepsopje of een aangepast product aangeraden door je fabrikant.

 2. Vet regelmatig je vensterbeslag in.

 3. Controleer de afvoergaten van het kader en ontstop ze zonodig.

 4. Je mag de dichtingsvoegen lichtjes siliconeren.

Bron: redactie beter bouwen & verbouwenEn jij, wat denk jij ervan?