Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Actualiteit

De vijf frequentste fouten bij de aankoop van een huis

Een huis kopen is niet zo eenvoudig. Je moet er eerst een vinden dat aan je smaak beantwoordt. Eens dat gevonden beginnen de prijsonderhandelingen, waarna je op zoek gaat naar een hypothecair krediet. Het hele parcours is bezaaid met valkuilen die heel wat gevolgen kunnen hebben. Hier volgen de meest voorkomende valkuilen én hoe ze te vermijden.


1. Te weinig informatie

Begin met deze vraag: waarom verkoopt iemand zijn of haar woning? Dat kan je gebruiken tijdens de besprekingen. En vergelijk ook de prijzen van de woningen in de wijk, dan kan je de vraagprijs beter inschatten, en ga rustig eens informatie inwinnen bij de buren. Een huis kopen is een van de grootste stappen in je leven en het is belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie verzamelt voor je een definitieve beslissing neemt.


2. Te snel willen zijn

Als je denkt joúw woning gevonden te hebben, wil je dat de dingen zo snel mogelijk vooruit gaan. Het eerste bod wordt vaak niet zomaar aanvaard, weet dus dat de onderhandelingen lang kunnen aanslepen. Als je het onderste uit de kan wil halen, zal je de tijd moeten nemen en de situatie op de juiste manier evalueren. Doe geen bod dat té ver onder de vraagprijs ligt, dan zouden de onderhandelingen wel eens meteen afgelopen kunnen zijn.


3. Enthousiast? Hou je toch maar wat in

Vermijd om vanaf het begin té enthousiast te zijn. Je ondermijnt je onderhandelingspositie erdoor en bovendien loop je het risico sommige gebreken over het hoofd te zien. Om naderhand hoge renovatiekosten te vermijden, is het altijd een goed idee om een expert te raadplegen die een objectieve blik op de zaak kan werpen.


4. Kosten onderschatten

Bij de aankoop van een woning draait het niet alleen om de aankoopprijs. Je moet ook rekening houden met een hele reeks extra kosten: renovatiewerkzaamheden, het kadastraal inkomen, onroerende voorheffing,… Het is handig om een lijstje op te maken voordat je tot de aankoop overgaat, om zo een duidelijk overzicht te krijgen. Ga gerust te rade bij kennissen die onlangs zelf een huis kochten. Tien (10)% van de aankoopprijs rekenen mag je beschouwen als een absoluut minimum.


5. Focussen op de intrestvoet

Veel mensen gaan voor hun hypothecaire lening naar de bank die de beste rentevoet voorstelt. Maar je moet ook rekening houden met de bijhorende producten die de kosten de hoogte in kunnen jagen: de schuldsaldoverzekering, brandverzekering, administratiekosten,… Je bent trouwens niet verplicht je verzekeringen bij dezelfde bank af te sluiten.

 

Het huis van je dromen wacht op je!

 

Bron: Logic-Immo en redactie immoweb Media

 En jij, wat denk jij ervan?