Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Actualiteit

Hela! Waar is de energiescore?

Volgens cijfers van het VEA (Vlaams Energieagentschap) vermeldt nauwelijks 60% van de vastgoedmakelaars en 40% van de notarissen in hun advertenties en affiches de energieprestatie van de panden die ze verkopen. Dat is nochtans verplicht in Vlaanderen en Brussel.

Freya Van den Bosssche, Vlaams minister van wonen, spreekt klare taal: ze dreigt ermee de boetes zwaar te verhogen. Die zouden kunnen gaan van 500 tot 5.000 euro. 

Wat is er aan de hand? Sinds 1 januari 2012 is het vermelden van de energiescore van een pand verplicht (op raamaffiches, in advertenties, op websites, etalages van makelaars…).

De Vlaamse excellentie is not amused, want uit cijfers van het Vlaams Energieagentschap blijkt dat 4 op de 10 vastgoedmakelaars en maar liefst 6 op de 10 notarissen deze richtlijn aan zijn laars lapt. 

Is dat belangrijk voor jou, als koper? Reken maar. De energiescore van een woning, zoals die vermeld staat op het energieprestatiecertificaat (EPC) vertelt je hoe energie(on)vriendelijk het pand in kwestie is.

We vermelden het nog maar eens: het EPC is verplicht in het hele land bij elke vastgoedtransactie. Het certificaat is 10 jaar geldig en kost enkele honderden euro's.

Het publiceren van deze informatie, in advertenties e.d. is (nog) niet verplicht in Wallonië. In Vlaanderen zijn vastgoedprofessionals verplicht de energiescore te vermelden, evenals, naar keuze, het adres van het pand of de unieke code van het certificaat. In Brussel ten slotte, moet de energieklasse en de CO²-uitstoot vermeld worden.

 

X.D. & F.G., Immoweb Media

 En jij, wat denk jij ervan?