Cookies zorgen ervoor dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer je onze diensten gebruikt, aanvaard je automatisch het gebruik van cookies.

OK - Lees meer


Doe-het-zelf

Je kamer op maat: behangpapier en gordijnen

Het is niet altijd eenvoudig om te berekenen hoeveel rollen behangpapier je nodig hebt voor een kamer of hoeveel stof je moet voorzien voor je gordijnen… Met de basistips in dit artikel wordt het echter kinderspel!

Hoeveel rollen behangpapier moet je kopen?

1. Meet in de eerste plaats de muren van de te behangen kamer, zonder rekening te houden met de ramen. Bv.: (7 + 4) x 2 = 22 m

2.Deel dat resultaat vervolgens door de breedte van een rol (standaardbreedte: 53 cm) om het aantal benodigde banen te berekenen. Bv.: 22: 0,53 = 42 banen

3. Meet daarna de hoogte van de muur en voeg telkens 10 cm toe voor het snijden. Bv.: 2 + 0,10 = 2,10 m

4. Bereken het aantal banen in een rol, wetende dat de standaardlengte 10,05 meter bedraagt. Bv.: 10,05: 2,10 = 4 banen

5. Deel tot slot het totale aantal banen door het aantal banen per rol om het aantal rollen te berekenen Bv.: 42 banen: 4 = 11 rollen

Tips & tricks: Behangpapier

 

  • Voor decoratief behang reken je 40 cm bovenop de hoogte van de stroken.
  • Begin in een hoek. Hoeken zijn echter zelden perfect recht dus laat een deel van de strook doorlopen op de andere muur.
  • Noteer de referentie van je behangpapier om het gemakkelijk terug te vinden wanneer nodig (en behoud steeds een rol als reserve).

 

Hoe bereken ik de hoeveelheid benodigde stof voor mijn gordijnen?

1. Neem de afmetingen op met een metalen rolmeter. De klassieke lintmeter kan na verloop van tijd uitgerekt raken.

2. Bepaal op welke hoogte de stof moet vallen. Wil je gordijnen die tot op de grond vallen zoals je vaak ziet bij grote kamers of kies je voor gordijnen die gelijk met of net onder de rand van het raam komen, ideaal voor klein ruimtes.

3. Om de vereiste hoogte te meten plaats je bij voorkeur het bevestigingssysteem en meet je de afstand tussen de rail of roede en de onderkant van het gordijn. Voorzie een reserve van 30 centimeter voor de boven- en onderzoom. Voor stoffen met een motief voorzie je een supplement om de tekeningen op de naden en op de twee gordijnen te laten samenvallen.

4. Voor de breedte vermenigvuldig je de bevestigingslengte met twee of drie naargelang het gewenste volume. Voor lichte stoffen volstaat twee keer maar dikkere stoffen vereisen een groter volume. Als je twee gordijnen per raam hangt, voorzie je bijvoorbeeld een roede van 1 tot 1,5 meter en twee gordijnen van 1,45 meter. Als je maar een gordijn per raam wil hangen, gebruik je een roede van 1 meter voor een gordijn van 2 meter. Voeg daar nog 15 centimeter voor de zijdelingse zomen en nog eens 5 centimeter voor de voering aan toe.

5. Om het aantal stroken te berekenen, deel je het resultaat door de breedte van de gekozen stof en rond je af naar het dichtstbijzijnde (hogere of lagere) gehele getal. Interieurstoffen worden doorgaans verkocht met een breedte van 120 of 140 centimeter maar zijn vaak ook verkrijgbaar op heel grote breedten. Toch moet je voor grote ramen vaak verscheidene stroken aan elkaar zetten.

6. Om de totaal benodigde afmetingen te bekomen, vermenigvuldig je de berekende lengte van het gordijn met het aantal stroken.

Tips & tricks: Stoffen

 

  • Om onaangename verrassingen te voorkomen, ben je best niet te gierig met je stof, zeker als het een stof met motieven is waarbij de tekeningen op elke strook moeten doorlopen. Houd er ook rekening mee dat stoffen kunnen krimpen bij het wassen…
  • Hoe volumineuzer de stof, hoe warmer het effect van de gordijnen.
  • Geef de voorkeur aan brede stoffen: zo heb je minder stroken nodig en zijn er dus minder naden.
  • Bij elk type van gordijn horen andere afmetingen. Bepaal dus van bij het begin welke stijl je wil hebben.
  • Bepaalde gebruiksklare gordijnen beschikken over strijkzomen, die zich met een eenvoudige strijkbeurt laten vastkleven.


Bron: redactie Actief WonenEn jij, wat denk jij ervan?

Deze artikels zullen je mogelijk ook interesseren.