Cookies zorgen ervoor dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer je onze diensten gebruikt, aanvaard je automatisch het gebruik van cookies.

OK - Lees meer


Tips

Optimale ruimtebenutting in de slaapkamer

De slaapkamer is de ruimte om te ontspannen, maar dat lukt vaak niet wanneer je slaapkamer overhoop ligt. Alleen een uitgekiend opbergsysteem brengt soelaas.

Voor je de kleerkast en andere opbergmeubels een plaats geven, besteed je het best eerst aandacht aan het belangrijkste slaapkamermeubel: het bed! Een bed moet natuurlijk mooi ogen, maar nog belangrijker is dat het comfortabel is en dat je je er goed in voelt. Investeren in een goede bedbodem en matras, is dan ook noodzakelijk.

Wanneer die keuze gemaakt is, moet het bed nog een plaats krijgen. De gouden regel is dat het – in de mate van het mogelijke – langs beide kanten toegankelijk moet zijn. Plaats het dus niet met een zijkant tegen de muur. Zo hoef je je niet in bochten te wringen of over je partner te klimmen om onder de lakens te kruipen. Een goede nachtrust begint al voor je in bed gaat liggen!

Opbergruimte

Ook opbergruimte is erg belangrijk in een slaapkamer. Als je kamer niet goed georganiseerd is, krijgt ze al snel een wanordelijke indruk.

Een belangrijk modefenomeen in dat verband zijn de kleerkasten op maat en dressings. De eerste maken het mogelijk om elke ruimte tot in de kleinste hoekjes te benutten, zelfs in complexe ruimten zoals zolderkamers. Dressings zijn dan weer vaak kamers op zich, ingericht volgens ieders smaak en behoeften. Als je veel kleding wil ophangen, voorzie dan de nodige kledingroeden. Ook het aantal schuiven en legplanken kun je naar wens kiezen.

Kleine kamer

Voor kleine kamers bestaan er oplossingen om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Denk bijvoorbeeld aan kasten boven en rond het bed en zelfs boven de deur. Ook hoekmeubelen kunnen vaak enorm veel plaats besparen.

Verlies ook de hoogte van je kamer niet uit het oog. Daar schuilt vaak heel wat extra ruimte. Hoe? Kies bijvoorbeeld geen kast van twee meter als je plafonds drie meter hoog zijn. Laat je kasten reiken tot aan het plafond en creëer een enorme extra ruimte.

Welke kastdeuren?

Er zijn twee systemen: eerst en vooral zijn er de deuren met schaarnieren. Daarnaast heb je ook schuifdeuren en die kennen alsmaar meer succes omdat ze esthetiek met functionaliteit verzoenen. Omdat schuifdeuren weinig plaats innemen, zijn ze allicht de oplossing. Bovendien bestaan ze in tal van vormen en afwerkingen: in hout, in glanzende kleuren, met spiegelglas… Kwestie van je kast perfect af te stemmen op de rest van je kamer.

Bron: redactie Actief WonenEn jij, wat denk jij ervan?

Deze artikels zullen je mogelijk ook interesseren.