Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Actualiteit

Verminderde registratiekosten in Brussel in het Europees vizier

 

De voorwaarde dat het abattement (de korting) op betaalde registratierechten bij de woningaankoop slechts geldt als je het pand minstens 5 jaar in eigendom houdt, bevalt de Europese Commissie niet zo. En ze geeft België twee maanden om dat aan te passen. Enige uitleg, én commentaar van Guy Vanhengel.

 

 

 

De Europese Commissie verwijt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan het abattement op de betaalde registratierechten bij de woningaankoop, voorwaarden te verbinden. Meer bepaald de voorwaarde dat je je eigendom minstens 5 jaar behoudt.

Volgens de richtlijnen die België onlangs mocht ontvangen,  "verhindert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het vrije verkeer van personen", dat door verschillende Europese verdragen gegarandeerd wordt, aangezien in geval verhuizing buiten het Brussels Gewest binnen die vijf jaar, je de eerder vrijgestelde belasting, alsnog mag ophoesten.

Het Gewest heeft in theorie twee maanden de tijd om zich in regel te stellen. Anders wordt het Hof van Justitie van de Europese Unie gevraagd België hiervoor te veroordelen. 


Guy Vanhengel mikt meer op de woning dan de bewoner


Volgens verschillende kranten zou de Brusselse minister van Financiën, Guy Vanhengel, die aan de basis lag van deze korting, aanpassingen overwegen, waardoor eerder de woning dan de bewoner bevoordeeld wordt.

Overigens riep hij deze regel in het leven in 2003 in een verdienstelijke poging jonge gezinnen met weinig financiële draagkracht in Brussel te houden. 

Volgens de minister woont 94% van diegenen die van deze regeling konden genieten, op de dag van vandaag al langer dan 5 jaar in de woning. 

Sinds 2003 konden een 63.000 gezinnen, een 7.000-tal per jaar dus, genieten van 7.500 euro korting (75%) of zelfs 9.700 euro (25% die kochten in zogenaamde RVOHS-wijken).

 

Wonen in Brussel is je ideale partner als je op zoek ben naar een woning in Brussel overigens.

 

X.D. en F.G., Immoweb Media

 

 En jij, wat denk jij ervan?