Cookies zorgen ervoor dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer je onze diensten gebruikt, aanvaard je automatisch het gebruik van cookies.

OK - Lees meer


Praktisch advies

Wanden in de badkamer

De moderne badkamer is meer dan een samenraapsel van sanitaire toestellen, het is een aangename woonruimte, zodat de aankleding ervan een niet onbelangrijk aandeel heeft in het totaalproject.


Klassiek en toch steeds weer anders

Wie aan de afwerking van de badkamer denkt, denkt spontaan aan tegels. Dat is ook het meest voor de hand liggend, gezien het om een vochtige ruimte gaat. Dat gegeven, vocht, moet je goed in gedachten houden bij het maken van keuzen.

Zo ‘klassiek’ een tegelafwerking ook mag klinken, zo verscheiden kan het resultaat zijn. Dat heeft niet in het minst te maken met de eindeloze variatie aan stijlen, kleuren en formaten. Maar ook de creatieve verwerkingsmogelijkheden maken tegels nog steeds tot een topper in de badkamer.

Trends die veel bijval kennen zijn het werken met ton-sur-ton tinten. Het kiezen van wand- en vloertegels uit eenzelfde reeks levert een fraai resultaat op: rustgevend en verruimend. Doordat de tegelleveranciers hun collecties enorm uitbreiden, dienen zich interessante creatieve mogelijkheden aan door het combineren van verschillende formaten binnen eenzelfde reeks. Zo kunnen vierkante met rechthoekige tegels afgewisseld worden; grote met kleinere formaten harmoniëren, of horizontale en verticale plaatsing voor geslaagde effecten zorgen. Het betegelen van de douche oogt veel mooier dan het plaatsen van een witte douchetub, maar vereist wel de nodige zorg bij het plaatsen. Waterdichtheid en een goede afwatering zijn de aandachtspunten.

Vooraleer tegels aan te kopen is het goed om een gedetailleerd plan van de wanden te tekenen en het advies te vragen aan een specialist. De invulling van de wandvlakken / vloervlakken kan heel verschillende resultaten opleveren, ongeacht de prijs. Kleurkeuze, formaten en legpatroon hebben alle hun invloed op het eindresultaat, zonder de relatie tot de afmetingen van de badkamer uit het oog te verliezen.

Schilderen

Net als tegels een vanzelfsprekende keuze, en vaak gaan beide ook samen. Schilderen biedt als voordeel dat je de badkamer gemakkelijker kan opfrissen en/of trends kan volgen zonder veel geld uit te geven.

Erg belangrijk voor een geslaagd resultaat is de voorafgaande ondergrondbehandeling. Ondergronden kunnen in badkamers sterk verschillen – bv. gipskartonplaat, pleisterwerk, beton… –en vereisen elk een passende voorbehandeling. De vakman weet hiermee uiteraard raad, maar de doe-het-zelver wordt vandaag ook goed geholpen door de zeer gedetailleerde informatie die de betere verfmerken ter beschikking stellen in gedrukte vorm of op het internet. Er bestaat binnen sommige assortimenten ook specifieke verf voor sanitaire ruimten en keukens.

Sierpleister

Pleisterwerk is een andere optie voor de afwerking van de badkamerwanden. Het kan eventueel bijdragen tot een zeer rustieke sfeer, al zijn er ook moderne structuren mogelijk. In principe is het aanbrengen van sierpleisters mogelijk op elke wand. Net als bij schilderen is de juiste kennis en voorbehandeling van de ondergrond belangrijk voor een goed resultaat.

Het aanbrengen van sierpleisters heeft niet alleen een decoratief maar ook een blijvend karakter, neem dus geen impulsieve beslissigen.En jij, wat denk jij ervan?

Deze artikels zullen je mogelijk ook interesseren.