Een glazen potje voor fooi op vage achtergrond
Leestijd: 3 min

Vier onmisbare tips om de verkoopprijs van je huis te berekenen

Om je woning snel en efficiënt te kunnen verkopen, heb je best zicht op de waarde ervan. Hiervoor is het belangrijk te weten wat de sterke en zwakke punten van je huis of appartement zijn. We leggen je in vier essentiële tips uit hoe de verkoopprijs van je huis berekenen.

1. Informeer je over de vastgoedmarkt

Om je een idee te vormen van de vraagprijzen, maak je best een vergelijkende studie met woningen die gelijkaardig zijn aan het jouwe. Bekijk vooral de elementen die de verkoopprijs het meest beïnvloeden, zoals de ligging, de bewoonbare oppervlakte, het aantal kamers, de staat van de woning… Dit geef je een eerste indicatie van hoe je de
verkoopprijs van het huis of de flat correct kunt berekenen.

Online zoekertjes en vastgoedaankondigingen

Vergelijk je huis of appartement met andere panden die te koop staan. Bekijk woningen met ongeveer dezelfde oppervlakte die in een vergelijkbare buurt liggen. Geen betere plaats voor een dergelijke prijsvergelijking dan Immoweb.

Online schatting

Laat je huis of appartement online schatten op basis van de gegevens van je woning, de buurt, de vraagprijzen in je stad of gemeente, de voorzieningen in de omgeving en nog tal van andere openbare data. Laat je huis meteen schatten.

Huisbezoeken

Aarzel ook niet om zelf een aantal panden te bezoeken die gelijkaardig zijn aan jouw woning, alsof je een koper bent. Dit is een ideale manier om de meerwaarde van je eigen woning te bepalen.

Een erkend expert om de juiste prijs voor jouw woning te berekenen

Om nog nauwkeuriger te zijn, laat je je eigendom best waarderen door een erkend expert. Dat kan gratis bij een vastgoedkantoor, als je hen nadien de verkoop van je woning toevertrouwt. Reken anders op zo’n 250 euro.

2. Maak een analyse van je woning

Naast de vastgoedmarkt, is het belangrijk om ook de waarde en de eigenschappen van je eigen huis of appartement te kennen. Stel jezelf enkele vragen om te weten te komen hoe je woning interessant kan zijn voor een potentiële koper.

  • Voor wie is je woning geschikt?
    Een studio in het stadscentrum, een penthouse met terras, een villa met tuin op het platteland … Ga na voor wie jouw woning geschikt is. Jonge koppels, investeerders, kroostrijke gezinnen hebben nu eenmaal andere behoeften en  budgetten.
  • Welke voorzieningen zijn er in de nabije omgeving?
    Openbaar vervoer, scholen, winkels, parkeergelegenheid, openbaar groen, sport- en ontspanningsmogelijkheden, een ziekenhuis … Ook al is het voor jou niet belangrijk, voor de toekomstige eigenaar kan het wél een belangrijk voordeel zijn.
  • Wat is de verhuurwaarde van je eigendom?
    Of het nu om beroepsredenen is of uit persoonlijke of familiale overwegingen, soms worden we gedwongen om te verhuizen. De koper moet dan ook zeker zijn van het huurrendement van je eigendom.
  • Wat is de gemiddelde verkoopprijs in je stad of gemeente?
    Wat is de prijsevolutie voor gelijkaardige eigendommen? Wat zijn de verwachtingen? Een voortdurende stijging van de verkoopprijzen kan de kopers aanzetten om geen tijd te verliezen.
  • Hoe is het huis georiënteerd? Een huis op het zuiden verkoopt beter dan een huis op het noorden. Houd rekening met zonlicht bij het bepalen van de waarde van jouw huis.

3. Houd rekening met de verkoopkosten

Bij het bepalen van de verkoopprijs van je woning houd je best ook rekening met enkele wettelijke verplichtingen. Denk aan het energiecertificaat, de belasting op de meerwaarde, de kosten voor een vervroegde terugbetaling van de hypothecaire lening en de handlichting van de hypotheek. Ook de manier van verkopen (via een makelaar, uit de hand of opernbaar) kan eventueel nog extra kosten met zich meebrengen.

4. Voorzie een onderhandelingsmarge

Als je zelf je eigendom verkoopt, voorzie dan zeker een marge voor onderhandelingen. Een overschatting van 10% is gebruikelijk. Alles hangt natuurlijk af van de tijd die je aan de verkoop wil of kan besteden: hoe ‘correcter’ je prijs, hoe sneller je eigendom verkocht zal zijn. Bij een ‘overdreven’ prijs, blijf je langer met je pand zitten en kan je bij kandidaat-kopers de indruk wekken dat er problemen zijn.

Hoeveel is jouw woning waard?

Benieuwd hoeveel jouw woning waard is? Op onze site kan je terecht voor een online schatting. Aan de hand van enkele parameters berekenen we voor jou de richtprijs van je woning. Voor een meer gedetailleerde schatting kan je daarna ook terecht bij een vastgoedexpert.

Gratis online schatting

Meer artikelen