Cookies zorgen ervoor dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer je onze diensten gebruikt, aanvaard je automatisch het gebruik van cookies.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immoweb gids: Hoe huur je een woning in 7 stappen?

Praktisch advies

Een huurwoning waar katten en honden toegelaten zijn?

Eén ding is zeker: veel eigenaars zijn niet echt gesteld op huisdieren en verbieden dit uitdrukkelijk in hun huurcontracten. Immoweb geeft aan welke de rechten zijn van de huurders en hun lievelingsdier. En de gebruiken. In 5 punten.

 

Het is niet gemakkelijk om een huurwoning te vinden waar kat en hond zijn toegelaten, omdat de meeste eigenaars het risico op schade of hinder willen beperken. Wat doe je in dat geval? Hier volgen enkele aanbevelingen.

 

 

De contractuele vrijheid laat geen ruimte voor twijfel …

 

Veel huurcontracten zijn hier zeer duidelijk over: geen kat of hond in het verhuurde gebouw. Is dit wettelijk? Jazeker, deze bepaling maakt deel uit van de rechten van de eigenaar om de voorwaarden te bepalen waaronder hij zijn eigendom te huur zet, in het bijzonder de bepalingen die bedoeld zijn om schade aan het goed en hinder voor de buren te vermijden.

 

 

… en de rechtspraak is tegenstrijdig

 

Er zijn zaken aanhangig gemaakt voor de rechtbank waarbij de eigenaar vaststelde dat de huurders dieren in huis hadden genomen tegen zijn wil en tegen de bepalingen van het huurcontract in. En dan wordt het minder duidelijk: sommige rechtbanken hebben geoordeeld dat het bezitten van een huisdier deel uitmaakt van de individuele vrijheden, terwijl anderen gelijk gegeven hebben aan de eigenaar door de huurder te gebieden om afstand te doen van zijn dier …

 

 

Een hond of kat, een goede reden om een einde te stellen aan een huurovereenkomst?

Geen enkele rechter zal aanvaarden dat een huurder uit de woning gezet wordt enkel en alleen omdat hij een huisdier houdt. Er zijn strikte voorwaarden aan het beëindigen van een contracten de huurwet is zeer gunstig voor de huurders.Praat erover!

Het is in elk geval altijd beter om eerst met elkaar te praten:

 

  • Wanneer de eigenaar, bij het bezoek aan een woning, onderstreept dat hij geen huisdieren toelaat, dan zal je dit moeten aanvaarden en ergens anders gaan zoeken …

  • Indien je echter bij de ondertekening van het huurcontract vaststelt dat dit zo opgenomen is in de voorwaarden, stel dan toch altijd de vraag of je kat echt een probleem stelt. De eigenaar is misschien geneigd om hierin toch een toegeving te doen…

  • Ten slotte, als je toch een huisdier zou willen nemen in de loop van een huurcontract waarin dieren niet toegelaten zijn, dan is het toch beter om eerst de toelating van de eigenaar te vragen. Indien hij er zelf achter komt, kan dit de goede verstandhouding verstoren …


Stel jezelf niet in een zwakke positie…

 

Indien je zou beslissen om de onschuldige uit te hangen onder het voorwendsel dat ‘je dit toch niet kon weten’, is er veel kans dat de goede verstandhouding met je eigenaar geschonden wordt. Hij zou je dit op een of andere manier kunnen betaald zetten door zijn rechten naar de letter toe te passen.

 

Dit zal zeker het geval zijn voor de huurwaarborg ( LINK naar het artikel), indien je huisdier schade veroorzaakt heeft aan de eigendom, maar ook voor alle kleine gunsten die je misschien in de toekomst nog aan de eigenaar moet vragen.

 

Hij zou je ook eenvoudigweg kunnen vragen om je van je huisdier te ontdoen, omdat hij erop staat of omdat dit problemen met de buren kan veroorzaken.

 

 

Huur je met een kat of hond?

 

Met deze regels van gezond verstand weet je nu hoe je huren kan rijmen met huisdieren.

 

Dan wil je zeker ook nog het volgende te weten komen:

 

 

 

Deze artikels maken deel uit van het dossier “Immoweb GIDS: hoe huur je een woning in 7 stappen?”.

 

***En jij, wat denk jij ervan?