Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immoweb-gids : Verhuizen zonder stress in 7 stappen

Praktisch advies

Hoe stel je een compleet budget op voor je verhuizing?

Verhuizen komt geld. Welk budget moet je ervoor voorzien? Waarop kan je besparen? Alles hangt af van de antwoorden op deze vier vragen.


Zelf verhuizen of met de hulp van professionals?

 

  • Men gaat ervan uit de het budget voor een verhuizing zonder hulp van professionals meestal tussen 100 en 500 euro schommelt. De eindrekening hangt uiteraard af van het feit of je materiaal gehuurd hebt (bestelwagen, lift …) en de afstand die moest afgelegd worden.

  • Het totale budget om te verhuizen met professionals hangt af van het voiume dat verhuisd moet worden (hyperlien vers l’outil évaluation du volume à déménager) en ook hier telt de af te leggen afstand mee. Vraag zeker meerdere offertes aan bij verschillende verhuisondernemingen en vergelijk ze. En laat dan de concurrentie spelen.

Veelgestelde vraag: Kan de verhuisfirma je een supplement aanrekenen als die langer duurt of moeilijker blijkt dan voorzien? In geen geval. De verhuizer heeft een offerte gemaakt die je aanvaard hebt. Als hij het te verhuizen volume of de tijd die ervoor nodig is, slecht heeft ingeschat, dan is dat jammer maar wel alleen zijn probleem. 

 

Welk materiaal huren voor de verhuizing?

 

Het huren van een bestelwagen of zelfs een vrachtwagen zal waarschijnlijk noodzakelijk blijken. Met personenwagens, al zijn het monovolumers, blijf je heen en weer rijden: het kost veel tijd en veel brandstof en er zullen altijd stukken zijn die écht te groot zijn.

Je huurt een bestelwagen of vrachtwagen bij gespecialiseerde verhuur- of verhuisbedrijven.

 

  • Verhuurbedrijven hebben vaak forfaitaire tarieven voor een dag of een halve dag. In het weekend is het meestal duurder. En hou er ook rekening mee dat je niet altijd een wagen op zondag kan huren of terugbrengen. Dan komt er gewoon een dag huur bij. Er bestaan ook weekendformules. Meestal komt er nog een bepaald bedrag per gereden kilometer bij en een diefstal- en omnium ongevallenverzekering. Reken ook op een huurwaarborg van een 400 euro per voertuig.

  • Professionele verhuisbedrijven stellen soms de huur van hun verhuiswagens voor, met of zonder chauffeur. je betaalt die meestal per uur en per chauffeur, of per vrachtwagen. Reken op een 30 euro/uur per eenheid, waarbij je nog een kilometerprijs moet rekenen. En sluit zeker een diefstal- en omnium ongevallenverzekering af als je van plan bent zelf te rijden.


  • Grotere verhuisbedrijven verkopen ook kartonnen dozen. Goed materiaal maar niet goedkoop. Vergeet deze post dus niet in je verhuisbudget, want de kleinste doos kost al snel 1,5 euro, een karton voor kleding kan tot 10 euro kosten.

 

Tip: de meeste supermarkten houden voor hun klanten lege kartonnen dozen bij, om hun aankopen in in te pakken. Als je er op een vrije dag eens een aantal bezoekt, vind je er ongetwijfeld wel enkele die je kan gebruiken

 

  • Naast de klassieke kartonnen dozen bieden verhuisbedrijven ook versterkte dozen aan voor boeken, vaatwerk en andere zware spullen, kartonnen hoeken om kaders en schilderijen te beschermen, enzovoort.

  • Ander klein materiaal zoals steekkarretjes (duveltjes) of lage plateaus op wielen, zijn bijzonder nuttig en niet duur om te huren.
ÂEn jij, wat denk jij ervan?