Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immoweb-gids : Verhuizen zonder stress in 7 stappen

Praktisch advies

Verhuizen: de plaatsbeschrijving in 5 vragen en antwoorden

Je bent huurder. Het opmaken van een plaatsbeschrijving is iets wat nogal eens vergeten wordt in het hectische verhuizings-/inrichtingsgebeuren. Het is nochtans belangrijk het te doen. Immoweb legt uit waarom en hoe. Door middel van 5 vragen en antwoorden.Een plaatsbeschrijving (of huurstaat), wat is dat precies?

 

Officieel is het een zwart-op-witbeschrijving van de toestand van de woning op het moment dat je erin trekt, opgesteld door verhuurder en huurder. Het is een verplicht document en moet worden opgesteld in aanwezigheid va beide partijen. De kosten ervan worden gedeeld. De plaatsbeschrijving moet bij het huurcontract worden gevoegd. Het laat toe de toestand bij begin en einde van de huur na te gaan.

 

Goed om te weten: je kan niet 'eender wat' huren. Het verhuurde pand moet voldoen aan bepaalde veiligheids-, gezondheids- en bewoonbaarheidsnormen. Dat verieert volgens het gewest. In Vlaanderen moet de verhuurder een conformiteitsattest kunnen voorleggen; dat wordt afgeleverd door de gemeente en is zes jaar geldig. In Brussel dient een verhuurder de Wooncode te respecteren. In Wallonië dienen eengezinswoningen en collectieve woningen een huurvergunning die vijf jaar geldig is, te hebben. Deze wordt afgeleverd door de gemeente.

 

Hoe wordt een plaatsbeschrijving opgemaakt ?

 

Niets weerhoudt de verhuurder en de huurder ervan om zelf een plaatsbeschrijving op te stellen. Maar je kan ook - en misschien beter - door een expert, bv. een landmeter-expert of een architect, dit document laten opstellen. In dit geval worden de kosten gedeeld. Iedere partij kan natuurlijk ook zijn eigen expert aanduiden, en betaalt dan volledig diens ereloon.

 

Wanneer is een plaatsbeschrijving geldig?

 

Om geldig te zijn, moet de plaatsbeschrijving voldoen aan een aantal duidelijke criteria. Concreet moet het document:

  • zijn opgesteld in aanwezigheid van verhuurder en huurder;
  • zijn gedateerd en ondertekend door beide partijen;
  • bijgevoegd zijn aan het huurcontract (voor contracten vanaf 8 mei 2007);
  • voldoende gedetailleerd zijn (vage clausules als "beide partijen erkennen dat het pand in goede staat verkeert" zijn niet geldig).

Wat doen bij een geschil?

 

Als een van beide partijen weigert om een huurstaat op te maken of mee te werken aan diens totstandkoming, moet je je wenden tot een vrederechter. Deze laatste kan een expert aanstellen. Dit moet aangevraagd worden in de eerste maand van bewoning.

 

Waar dient de plaatsbeschrijving voor aan het einde van de huurperiode?

 

Elke huurder is verplicht de woning in dezelfde staat terug te bezorgen als hij die heeft betrokken. De plaatsbeschrijving is hierbij de cruciale referentie. Als de woning beschadigingen vertoont die niet in de beschrijving staat, is de huurder verplicht deze te herstellen. Beschadigingen/slijtage te wijten aan ouderdom of een normaal gebruik van de woning moeten niet door de huurder vergoed worden.

 

Goed om weten: als er geen enkele plaatsbeschrijving is opgemaakt als de huurder in de woning trok, wordt er van het principe uitgegaan dat de woning zich bij vertrek in dezelfde staat bevindt als bij aanvang van de huur. Er kan van de huurder geen enkele schadevergoeding geëist worden.

 

Je hebt een plaatsbeschrijving opgemaakt?

Al deze artikels maken deel uit van onze 'Praktische gids: hoe verhuizen zonder stress in 7 stappen?"

 

***En jij, wat denk jij ervan?