Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immoweb-gids : Verhuizen zonder stress in 7 stappen

Praktisch advies

Vlot verhuizen dankzij een uitgekiende retro-planning

Improviseren bij je verhuizing: slecht idee. En hoe beter je je voorbereidt, hoe meer stress je vermijdt. Het allerbelangrijkste? Plannen en organiseren. Om je daarbij te helpen, stellen we je deze planning voor... waarvan we denken dat-ie snel je beste vriend wordt voor een vlotte verhuizing.


3 maanden vóór de verhuizing

  • Leg de datum van je verhuizing vast. Pas op: die keuze is niet zonder gevolgen. Verhuizers zijn sommige dagen van de week beter beschikbaar dan andere dagen, zaterdag is heel snel bezet uiteraard. Je bent op een weekdag vaak goedkoper uit. Tip: door op een vrijdag of een maandag te verhuizen creëer je een 'verlengd weekend'. Dat geeft je 50% meer tijd om je hebben en houden naar je nieuwe woning te verhuizen.

  • Vraag verlof aan je werkgever. Veel bedrijven staan een verlofdag toe om te verhuizen. Vraag het aan de personeelsdienst van je onderneming.

  • Als je beroep gaat doen op professionele verhuizers, contacteer er dan nu al twee of drie. Laat je voorkeur uitgaan naar verhuisbedrijven die aangesloten zijn bij de 'Belgische Kamer der verhuizers'. Je vindt een zeer uitgebreide lijst op hun site.  Bepaal dan het te verhuizen volume. Vraag offertes, vergelijk ze.

  • Sluit de benodigde verzekeringen af voor je verhuizing, via je makelaar of via je verhuizer.

  • Breng ook tijdig telefoon-, internet- en kabelbedrijven op de hoogte. Sommige abonnementen kunnen automatisch en gratis overgezet worden op je nieuwe adres, als je tenminste de termijnen respecteert.

  • Als je huurt, vergeet dan niet de huur tijdig op te zeggen, binnen de termijn voorzien in je contract. De wettelijke opzegtermijn is drie maanden, te rekenen vanaf de 1e van de maand volgend op de verzending van je aangetekend schrijven.

  • Als huurder voorzie je ook best de nodige tijd om noodzakelijke kleine reparaties uit te voeren, om zeker je huurwaarborg terug te krijgen.

  • Heb je kinderen? Verwittig scholen, crèches en dergelijke van je plannen en begin al te zoeken naar nieuwe opvangplaatsen voor je grut.

  • Als je al toegang hebt tot je nieuwe woonst, neem er dan nu al de maten van en wacht niet met het bestellen van gordijnen, kasten, opbergsystemen en dergelijke. Tenzij er grotere werken dienen te gebeuren netuurlijk, dan krijgen die voorrang.
  • Zoek al, dicht in de buurt van je nieuwe woning, huis- en kinderartsen, tandartsen, apotheken, een ziekenhuis enzovoort. Zoek de ophaaldagen van huisvuil, papier, pmd, grof huisvuil enzovoort uit en het kan ook geen kwaad al te weten waar het containerpark zich bevindt.
ÂEn jij, wat denk jij ervan?