Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immoweb-gids : Verhuizen zonder stress in 7 stappen

Praktisch advies

Voor mijn verhuizing verzeker ik me … of toch maar niet?

Moet je je verzekeren? Veel te vaak vergeten mensen compleet om zich te verzekeren tegen de risico's van een verhuizing. Hoe erg is dat? Een klein overzicht van deze kwestie aan de hand van enkele vragen en antwoorden. Het gaat er maar om om kleine malheuren te vermijdn, … en grote catastrofes.

 

 

De laatste kartons worden ingepakt. De bestelwagen is besteld. Vrienden zijn opgetrommeld. De verhuizers zijn gereserveerd. Je mag best een beetje trots zijn op jezelf: je hebt je verhuizing goed voorbereid. Ogenblikje nog: heb je eraan gedacht je te verzekeren tegen stoffelijke en lichamelijke schade die je kan oplopen tijdens de verhuizing?

 

Je verzekeren tegen lichamelijke schade

 

Zijn vrienden die komen helpen verzekerd?

Allereerst moet je weten dat een goede ongevallenverzekering lichamelijke schade opgelopen tijdens een verhuizing, dekt. Maar wie sluit die verzekering af? Er zijn twee mogelijkheden.

 

  • Degene die verhuist, sluit een tijdelijke verzekering af. De gegevens van de aanwezige helpers dienen dan aan de makelaar of rechtstreeks aan de verzekeringsmaatschappij doorgegeven te worden.

  • De helpers hebben al een ongevallenverzekering, ofwel op eigen naam, ofwel via hun werk. Als dat niet het geval is, moeten ze goed beseffen dat blijvende letsels opgelopen tijdens de verhuizing niet worden vergoed. Tenzij dit letsel door een derde wordt veroorzaakt natuurlijk.

 

Mensen met een hospitalisatieverzekering kunnen deze laten tussenkomen als ze gehospitaliseerd dienen te worden als gevolg van een verhuisincident.


Je verzekeren tegen stoffelijke schade

 

Wat gebeurt er als een helper een kostbaar voorwerp beschadigt of breekt?

Nummer één in de top tien van verhuismalheuren: een vriend of familielid beschadigt of breekt een waardevol voorwerp. Wat nu? Eenvoudig: aangezien hij verantwoordelijk is voor de schade kan hij zijn 'familiale' inroepen. Er blijft wel altijd een franchise te betalen... 

 

Wat gebeurt er als een verhuizer een kostbaar voorwerp beschadigt of breekt?

Alle verhuisbedrijven aangesloten bij de 'Belgische Kamer der verhuizers' hebben een verplichte verzekering. Dus als een verhuizer iets beschadigt of breekt, wordt de schade integraal vergoed.

 

Toch even opletten: een dergelijke polis dekt niet alles. Bepaalde uitzonderlijke schadegevallen te wijten aan onvoorziene weersomstandigheden of diefstal met geweld, zijn uitgesloten bij een dergelijke verzekering.

Anders gezegd: als er waardevolle voorwerpen getransporteerd moeten worden tijdens je verhuizing, is het nuttig een verzekering tegen beschadiging of een 'alle risico'-verzekering af te sluiten.

 

De premie bedraagt over het algemeen tussen 0,7 en 1% van de verzekerde waarde, met een vrijstelling van ongeveer 200 euro per stuk. Voor een verzekerde waarde van 20.000 euro betaal je dus tussen de 140 en 200 euro premie.

 

Zijn mijn meubelen goed verzekerd?

De woningverzekering van je oude woonst dekt de meubels gedurende de duur van de verhuizing… en eveneens in je nieuwe woning. Voor hoelang en voor hoeveel, vind je in de polis.

 

Goed om te weten: welke woning wordt er nu gedekt door mijn huisverzekering?

Als je verhuist, betrek je gedurende een korte overlappingstijd tegelijkertijd twee woningen. De periode die je nodig hebt om muren te schilderen of de laatste dozen over te brengen...

Geen zorgen: je verzekering voorziet in een dergelijk scenario. Je woningverzekering dekt inderdaad beide woningen en hun inhoud gedurende een welbepaalde periode. Dat is meestal twee maanden, maar dat vraag je best even na bij je verzekeraar of makelaar.

 

En vooral: vergeet niet je nieuwe adres door te geven aan je verzekeraar. Dat lijkt nogal logisch, maar velen vergeten het toch maar in de drukte...

 

Je bent nu zeker verzekerd

 

Zo, je weet nu alles, of toch bijna, over hoe je je moet beschermen tegen eventuele lichamelijke of stoffelijke schade die kan voorvallen tijdens je verhuizing.

 

En nu wil je misschien weten:

 

 

Al deze artikels maken deel uit van onze 'Praktische gids: hoe verhuizen zonder stress in 7 stappen?'

 

***En jij, wat denk jij ervan?