Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immowebgids: hoe je woning (laten) bouwen in 7 stappen?

Praktisch advies

Immowebgids: hoe je woning (laten) bouwen in 7 stappen?

Voor velen onder ons is een eigen huis bouwen een droom. Maar hoe die droom werkelijkheid doen worden? Om te voorkomen dat het avontuur een nachtmerrie wordt, geeft Immoweb je tips, van de keuze van de bouwgrond tot de oplevering der werken, over het financiële aspect en de inschakeling van vakmensen (architect, aannemer...).

 

 

Bouwgronden zijn steeds moeilijker te vinden. En de prijzen volgen en stijgen almaar. Niettemin wagen ieder jaar meer dan 30.000 gezinnen het de stap te zetten en te bouwen, meestal via een eigen plan. Een aanlokkelijk maar ingewikkeld avontuur? Wees gerust: de bouwmarkt is (ten goede) geëvolueerd en Immoweb begeleidt je, in 7 stappen.

 

1. Hoe een bouwgrond vinden?

 

Vandaag de dag in België een bouwgrond vinden, is geen simpele zaak. Immoweb legt je uit waar te zoeken en geeft je tips om (je) de juiste vragen te stellen.

 


2. Hoe de aankoop van de grond financieren?

 

Leg een volledig budget vast vooraleer je op zoek gaat naar een bouwgrond. Hoe? Immoweb somt je alle parameters op waarmee je rekening dient te houden.

 


3. Hoe een goede architect vinden voor de bouw van je woning?

 

Je woning bouwen veronderstelt dat je met een architect werkt. Maar vooraleer je op zoek gaat naar de architect die je het beste lijkt, moet je weten waartoe hij precies dient en wat zijn verantwoordelijkheden zijn. Immoweb bakent de weg af naar de architect waarmee het klikt.

 


4. Van het voorontwerp tot de eerste spadesteek

 

Vooraleer de eerste spadesteek te geven, moet je de voorontwerpen eerst nog toetsen aan de realiteit en aan hun vereisten (stedenbouwkundige voorschriften, materialen, maquette, vergunning...). Immoweb zegt je hoe, stap voor stap.

 


5. Hoe de goede aannemer vinden voor de bouw van je woning?

 

Bij de keuze van de aannemer(s) mag de prijsofferte voor de bouw van je woning niet het enige criterium zijn. Immoweb somt het lijstje op van de controles die je moet doen.

 


6. Hoe de oplevering van de werken aanpakken?

 

Je woning is (praktisch) voltooid. De laatste bouwwerken werden uitgevoerd en je kunt bezit nemen van je huis, ook al blijven er nog enkele kleine klussen te doen. Het is tijd voor de voorlopige, daarna definitieve oplevering van de werken...Of niet? Immoweb zegt je hoe te werk te gaan.

 


7. Hoe zonder stress verhuizen in 7 stappen?

 

Het huis van je dromen is gebouwd en (bijna) voltooid. Je hoeft er alleen nog maar in te trekken...Maar hoe dit moeilijk moment omzetten in een positieve ervaring? Geen paniek. Immoweb gidst je stap voor stap, etappe per etappe...

 


Andere praktische gidsen van Immoweb

 

« Hoe je woning (laten) bouwen in 7 stappen» maakt deel uit van een online serie praktische gidsen, je vindt de titels ervan hieronder:

 


***En jij, wat denk jij ervan?