Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer

Stedenbouw

Zoek naar een artikel in "Stedenbouw"

Goed om weten

Een noodtrap kan je leven redden

Brandladders zijn niet verplicht, tenzij in het geval van nieuwbouw of zware renovaties. Voor bestaande gebouwen bestaat er totaal geen regelgeving. Onbegrijpelijk. 

Goed om weten

Werken waarvoor geen vergunning nodig is in Vlaanderen

Niet alle bouwwerken hebben dezelfde impact op het landschap. Om de administratieve stappen voor werken ‘van minder belang’ te vergemakkelijken, stelt het Vlaams Gewest bepaalde akten en werken vrij van stedenbouwkundige vergunningen of je bent niet verplicht een beroep te doen op een architect.

Administratie

Je architect en de stedenbouwkundige vergunning

De architect en de aannemer kunnen pas met de bouwwerken starten als ze groen licht krijgen van de gemeente en de stedenbouwkundige vergunning wordt afgeleverd.

Tips

De zoektocht naar bouwgrond

De prijsstijgingen van de voorbije tien jaar voor de aankoop van een bouwgrond of een woning waren enorm. In Vlaanderen ging de prijs van een lap bouwgrond gemiddeld maal drie. Wallonië volgt –gelukkig- op afstand, buiten enkele uitzonderingen in Waals-Brabant.

Juridisch

Je huis verkopen: de wetgeving

Verkoop je je woning, zorg er dan zeker voor dat je zoekertje voldoet aan de huidige regelgeving. Je bent verplicht om bepaalde stedenbouwkundige gegevens te vermelden in je advertentie en bij de ondertekening van een verkoop- of verhuurakte. Een woordje uitleg.

Juridisch

Gemene muren vaak een twistpunt tussen buren

De gemene muur is de muur die je in een halfopen of gesloten bebouwing deelt met je buur. Vaak vormt die muur een twistpunt waar tal van rechters zich het hoofd over breken, vooral omdat de wetgeving verouderd en de rechtspraak dikwijls tegenstrijdig is. Enkele spelregels.

Goed om weten

Vlaanderen: belangrijkste wetsartikelen

Hier vind je een beperkte lijst van de belangrijkste wetsartikelen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening die sinds 1 september 2009 van kracht is.

Goed om weten

Officiële akten in Vlaanderen

Parallel met de advertenties is de informatieverplichting ook van toepassing op verkoopakten en sommige verhuurakten. Naast de wetgeving die eerder al van kracht was, moeten notariële en onderhandse verkoopakten de volgende informatie vermelden:

Goed om weten

Gewestplan in Vlaanderen

Het Vlaams gewestplan is een kaart waarop alle percelen van het Vlaamse grondgebied vermeld zijn, vergezeld van een legenda op basis van hun stedenbouwkundige bestemming.