Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer

Verkoopvormen

Zoek naar een artikel in "Verkoopvormen"

Actualiteit

De vijf frequentste fouten bij de aankoop van een huis

Een huis kopen is niet zo eenvoudig. Je moet er eerst een vinden dat aan je smaak beantwoordt. Eens dat gevonden beginnen de prijsonderhandelingen, waarna je op zoek gaat naar een hypothecair krediet. Het hele parcours is bezaaid met valkuilen die heel wat gevolgen kunnen hebben. Hier volgen de meest voorkomende valkuilen én hoe ze te vermijden.

Praktisch advies

Onderhands, via een makelaar, openbaar... iedere verkoopvorm heeft zijn voordelen

Er bestaan diverse manieren om een huis te kopen. Het kan een onderhandse verkoop zijn, via een vastgoedmakelaar of tijdens een openbare verkoop. Immoweb legt de voor- en nadelen van iedere formule uit.

Praktisch advies

Beroep: projectontwikkelaar!

Wil je een nieuwbouwwoning kopen, dan is het een goed idee om een projectontwikkelaar op te zoeken. Maar wat doet die eigenlijk?

Juridisch

Zonder bodemattest geen koop of verkoop van grond

Vlaanderen - Zodra je een stuk grond overdraagt, verkoopt of verwerft is een bodemattest verplicht. Bij de OVAM kan je altijd een bodemattest aanvragen, zelfs als je geen grond koopt of verkoopt. Een woordje uitleg.

Praktisch advies

Wat kan een notaris voor jou doen?

Een woning kopen of een hypothecaire lening afsluiten kan niet zonder de tussenkomst van een notaris. Je kiest best jouw eigen notaris en niet iemand die door jouw bankier of door de verkoper wordt opgelegd. De taak van een notaris bestaat er namelijk in jouw belangen zo goed mogelijk te verdedigen.

Juridisch

De 'wet Breyne': de uitvoeringsbesluiten

Wetten moeten, om effectief te worden, nog omgezet worden in (Koninklijke) (uitvoerings)- Besluiten en gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. Hierna volgt de tekst van die besluiten. Zij verduidelijken en specifiëren een aantal artikels uit de wet Breyne.

Goed om weten

Waar wil je wonen?

Niet alleen de woning zelf, maar ook de plaats waar je wil wonen is een ingrijpende beslissing. Stel daarom een lijst op van omgevingscriteria die jij belangrijk vindt.

Goed om weten

Openbare verkoop: lastenboek en bezoekrecht

Voor dat de notaris het pand te koop aanbiedt, maakt hij een akte of lastenboek op waarin hij al de verkoopvoorwaarden vermeldt. Elke kandidaat-koper kan het lastenboek raadplegen op zijn kantoor en het gebouw bezoeken.