Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immowebgids: hoe je woning verhuren in 7 stappen?

Praktisch advies

Aan wie vertrouw je de opdracht om je woning te verhuren toe?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een huurder te zoeken. Je kan deze opdracht aan een vastgoedmakelaar (één of meerdere) toevertrouwen, of er zelf voor zorgen. Je kan ook nog de twee combineren … en dat de beste moge winnen ! Ziehier de voor- en nadelen van beide mogelijkheden.


 

`In de praktijk kan het te huur zetten van een vastgoed op verschillende manieren gebeuren. Ze hebben allen hun voordelen … en nadelen. Immoweb overloopt ze in detail om je te helpen beslissen.

 

 

Beroep doen op een vakman

 

Beroep doen op iemand uit het vak is zonder twijfel de eenvoudigste manier, maar deze is uiteraard niet gratis.

 

Voordelen:


  • Meestal beschikken immobiliënkantoren over een goed netwerk dat hen toelaat om snel een huurder voor jou te vinden.

  • Beter zelfs, zij hebben de gewoonte om een woonst te ‘verkopen’ en kunnen dat van jou gemakkelijker in een beter daglicht plaatsen. Overtuigingskracht is niet te verwaarlozen, zelfs al verbaast hun taalgebruik om je pand te beschrijven in de advertenties je misschien wat.

  • De immobiliënkantoren houden zich werkelijk met alles bezig, van de bezoeken tot de ondertekening van de overeenkomst. Aangezien zij de markt kennen, zullen zij een beter idee hebben dan jij van de gangbare huurprijzen voor een bepaald pand in een bepaalde wijk. Zij zullen je dan ook van nut zijn om een correcte huurprijs te bepalen ( LINK naar het artikel ‘hoe de huurprijs bepalen) en waarom ook niet om bepaalde suggesties te doen voor eventuele aanpassingen zodat je pand beter beantwoordt aan de eisen van de markt .

 

Nadelen:


  • Algemeen gesproken vraagt een vastgoedmakelaar een commissie die overeenkomt met een maand huur – een commissie die hij opvraagt op het moment van de ondertekening van de huurovereenkomst door rechtstreeks de eerste maand huur te innen. Natuurlijk is alles bespreekbaar, maar een makelaar zal niet aanvaarden om voor een habbekrats te werken of zal niet gemotiveerd zijn.

  • Als de makelaar je de exclusiviteit vraagt in de zoektocht naar een huurder, ben je afhankelijk van het resultaat van zijn inspanningen: zolang hij niets heeft gevonden, blijft jouw pand leegstaan …


Beroep doen op meerdere makelaars

 

Deze gaan dit zeker niet erg waarderen, maar er is niets dat je kan verhinderen om meerdere makelaars op de zaak te zetten op voorwaarde dat je hen duidelijk maakt dat ze geen exclusiviteit hebben.

 

Voordelen:


  • Je zet ze in concurrentie met elkaar en verhoogt op die wijze je kansen om snel een huurder te vinden. Eerst en vooral omdat de netwerken van beide makelaars gelijktijdig aan het werk gezet worden en vervolgens omdat zij weten dat slechts één van hen recht zal hebben op je commissie: de snelste!

  • Je bent niet met handen en voeten gebonden door een exclusiviteitsclausule.

 

Nadelen:


  • Te veel makelaars op eenzelfde pand veroorzaken misschien verwarring. Vooral als zij allemaal dezelfde foto’s op Immoweb plaatsen. De geïnteresseerde huurder dreigt zich vragen te gaan stellen over de redenen voor deze hardnekkigheid ….

  • Te veel concurrentie dreigt te wegen op de motivatie van de betreffende makelaars en je riskeert op die wijze misschien zelfs slechter bediend te worden.
ÂEn jij, wat denk jij ervan?