Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Actualiteit

Grote bevolkingsaangroei zorgt voor boom vastgoedprijzen in onze steden

Als de inwonersaantallen in steden stijgen, dan stijgen de vastgoedprijzen vrolijk mee. Maar als dat op 10 jaar met maar liefst 152% is, zoals in Brussel, vergaat het lachen je als aspirant-koper snel.

 

De financiële crisis tastte ook de snel stijgende vastgoedprijzen aan. Sinds 2010 gaan de woningprijzen weer omhoog maar de markt is duidelijk gestabiliseerd. Appartementen stegen nog geen 1,5%, normale woningen daalden zelfs met 1%. Bouwgronden blijven onverstoorbaar duurder worden (+ 2,8%).


Alle regio's gelijk voor de wet van vraag en aanbod

Die stabilisering zien we eigenlijk in alle regio’s. In Wallonië is het eenvoudig: daar gaan alle categorieën naar beneden, al bleef de schade beperkt. in Vlaanderen en Brussel daalden de prijzen van normale huizen licht.


Zijn appartementen de toekomst?

Investeerders hielden de boel nog wat overeind de laatste jaren. Maar hun interesse gaat voornamelijk uit naar flats. En de prijzen daarvan gingen met een 2,5 procent omhoog, geen echt belangrijke meerwaarde dus.

 

En dan is er nog de ongerustheid over de veranderende fiscaliteit. Volgens Stadim zou het verhogen van belastingen op huurinkomsten nefast zijn, want als minder mensen in woningen investeren, zal dat zowel het huren als het kopen duurder maken.

 

Het is nog maar de vraag of kandidaat-investeerders happig zijn op het opvangen van de bevolkingsbgroei in de grote Vlaamse steden en Brussel. In kleinere Vlaamse gemeentes daalde de bevolking de afgelopen 15 jaar met 4%, terwijl er in de centrumsteden een gemiddelde aangroei van 8 procent viel op te tekenen.

 

En dat heeft zijn gevolgen op de vastgoedprijzen.. In Brussel bv. steeg de bevolking met 27% sinds 2000 en stegen de woningprijzen de afgelopen 10 jaar met 152 procent. Antwerpen noteerde respectievelijk 14% en 132% hoger. In Wallonië, Charleroi meer bepaald, was er slechts een bevolkingstoename van 1% en bleef de prijsstijging van de huizen beperkt tot 70 procent.


Snel groeiende bevolking

Tegen 2060 zal Brussel bijna 1,5 miljoen inwoners tellen. Dat zijn er maar liefst 400.000 meer dan nu. De schaarse woonhuizen in steden worden voor de meeste inwoners onbetaalbaar.

Sophie Lambrighs van Home Invest Belgium formuleerde het zo: ‘De woningmarkt draait almaar meer op appartementen, zeker in de steden.’

 

Bron: diverse bronnen en redactie imoweb Media

 En jij, wat denk jij ervan?