Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immowebgids: hoe je woning verhuren in 7 stappen?

Praktisch advies

Hoe bepaal je de huurprijs van je woning?

Als je besloten hebt om te investeren in een onroerend goed, dan is dat uiteraard om er een maximaal rendement uit te halen. Maar je dient wel rekening te houden met de vraag en het aanbod op de woningmarkt … Hoe? Immoweb stelt voor om samen de lijst met objectieve criteria te overlopen. En daarna gaan we vergelijken!

 

Bij het bepalen van de huurprijs van je woning is het vinden van een goed evenwicht belangrijk. De huur mag uiteraard niet te laag zijn, want dan zal dit je rendement aantasten, maar ook niet te hoog om voldoende snel geïnteresseerden voor het verhuurde goed te vinden. Hoe aan de slag gaan? Overloop onderstaande objectieve criteria waarmee rekening dient gehouden te worden. En nu maar vergelijken!

 

 

Objectieve criteria waarmee je rekening moet houden

 

Deze zogenaamde ‘objectieve’ criteria bepalen het niveau van de huurprijs, los van elke ‘liefde op het eerste gezicht’ die de charme van jouw woning kan teweeg brengen:

 

1. De ligging

 

Eenzelfde appartement, gelegen in het centrum van een stad of op 'de buiten', heeft niet dezelfde waarde. Zelfs bepaalde wijken binnen eenzelfde stad zijn meer gegeerd dan andere voor hun sfeer, hun ligging ten opzichte van verkeersaders, hun mooie zichten, hun bekendheid,… Waar bevindt jouw pand zich volgens jou?

 

2. De oppervlakte en het aantal kamers


Een huis van 200 m² heeft uiteraard een andere aantrekkelijkheid dan een kleine studio in dezelfde wijk. Indien alle andere vergelijkingspunten min of meer gelijk zijn, dan kunnen we stellen dat de huur evenredig is met de geboden woonoppervlakte.

 

3. Op welke verdieping?


In een appartementsgebouw zonder lift zal een appartement gelegen op de 5de verdieping niet erg populair zijn bij oudere personen. Wanneer het appartement echter over een lift beschikt, zal de hoeveelheid daglicht en het uitzicht interessanter worden naarmate dit appartement hoger is gelegen.

 

4. De standing


De gevel van het gebouw, de staat van de gemene delen, de gebruikte materialen voor je renovaties en de uitrusting van de woonst zullen ongetwijfeld factoren zijn om het niveau van de huur te bepalen. Als je een hightech-keuken hebt of je tuin heeft over een zwembad, dan kan je uiteraard een hogere prijs bedingen dan als jouw woning puur functioneel is zonder enig eigen karakter of charme.

 

5. De aanwezigheid van een terras of tuin


Meer en meer gewaardeerd in de stadskernen, zullen een terras of tuin zonder enige twijfel de huurwaarde van je pand verhogen.

 

6. Autostaanplaats inbegrepen


Evengoed moet je rekening houden met het feit of de huur het gebruik van een garage of parkeerplaats al dan niet inhoudt. Reken voor het centrum van grote steden tussen 100 en 150 euro per maand voor dit voordeel en zelfs ruim meer in bepaalde wijken!

 

7. Bemeubeld of niet?


Natuurlijk zal het feit of de aangeboden woongelegenheid al bemeubeld is of niet, de situatie veranderen. Temeer daar een ‘bemeubeld’ pand meer belastingen meebrengt in hoofde van de eigenaar en deze meerdere periodes van leegstand zal kennen, omwille van het feit dat de verhuurde periodes in dat geval meestal korter zijn. Een prijsverschil van minimaal 200 euro per maand is zeker aanvaardbaar.

 

8. De isolatiegraad


Meer en meer zijn huurders gevoelig aan de geboden isolatiegraad van een woning en ze hebben geen ongelijk: een goed geïsoleerde woning zal minder duur zijn in verwarmingskosten.

 

Vergelijk!

 

  • Eenmaal je criteria opgelijst, dan is de beste manier om een correcte huurprijs te bepalen de vergelijking met gelijkaardig vastgoed, bijvoorbeeld op www.immoweb.be, een gegevensbank met goudwaarde.

  • Er bestaan ook publicaties met statistieken, over het algemeen per gemeente opgemaakt en gerangschikt. Wees echter aandachtig: sommige gemeentes hebben meerdere gezichten!

  • Als hij niet uit een vorige eeuw dateert, dan is de huurprijs van de vorige huurder vast en zeker een goede vergelijkingsbasis.

  • Tot slot, wees onbescheiden en vraag aan je buren hun huurprijs om volledig zeker te zijn van je zaak.

Is de huurprijs bepaald?

 

Je ziet het, de huur van je woning bepalen hangt zowel van objectieve als van subjectieve factoren af. Heb je je al een idee gevormd?

 

Indien ja, dan ben je klaar voor de volgende stap: aan wie vertrouw je de opdracht om je woning te verhuren toe?

 

Indien niet, dan kunnen de onderstaande raadgevingen je misschien interesseren:

 

 

Al deze artikels maken deel uit van het dossier ‘GIDS Immoweb: Hoe je eigendom verhuren in 7 stappen?’ (LINK)

 

Ga onmiddellijk naar de volgende stap van dit dossier: Aan wie vertrouw je de opdracht om je woning te verhuren toe? 

 

***

 

Indien je dit artikel wilt aanvullen, verduidelijken of verbeteren, indien je jouw ervaringen, raadgevingen, of goede hints met ons wilt delen, … laat ons een reactie. En word lid van de Immoweb-familie op Facebook!En jij, wat denk jij ervan?