Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immowebgids: hoe je woning verhuren in 7 stappen?

Praktisch advies

Hoe organiseer je de bezoeken aan je woning?

De telefoontjes staat roodgloeiend, nu moet je de bezoeken met kandidaat-huurders organiseren. Hoe doe je dat? Aan welke vragen mag je je verwachten? Zo kan je dit aanpakken…

 

De wijze waarop je best de bezoeken van je eigendom organiseert, hangt in de allereerste plaats af van het al dan niet in gebruik zijn van je woonst. Twee mogelijkheden:

 

Je pand is nog bewoond …


Weet dat in dat geval je niet het recht hebt om je huidige huurder om de haverklap lastig te vallen onder het voorwendsel dat je een nieuwe huurder zoekt. Hij is nog steeds in zijn eigen huis! Maak voor het te huur zetten van het pand duidelijke afspraken met de huidige huurder voor één of twee bezoekmomenten per week, zoals door de wet bepaald. Ofwel geeft je huurder de voorkeur om aanwezig te zijn, ofwel laat hij je toe om je reservesleutel te gebruiken om toegang te krijgen tot de woning.

 

Als je pand nog niet bewoond is …


Dit is natuurlijk de ideale situatie. Je komt en gaat wanneer je wilt en de woonruimte is volledig opgeruimd voor de bezoeken.

Trucje: In beide gevallen, aarzel niet om 2 afspraken na elkaar te maken. Op die wijze komen beide kandidaat-huurders elkaar tegen. Je toont op die wijze dat er vraag is naar je pand en mogelijk bespoedig je op deze wijze de beslissing van één van beiden…

 

Aan welke vragen mag je je verwachten?

 

Verwacht je aan alle soorten vragen! Van de meest normale tot de meest onverwachte. Stel je in de plaats van mogelijke huurders. Zelfs indien je over het algemeen zelf de bezoeken stuurt en daarom ook de loop van het gesprek kan leiden. Ook dan zal je waarschijnlijk niet aan volgende vragen ontsnappen:

  • "Hoeveel bedragen de maandelijkse voorschotten en wat houden deze in?" Noteer ergens de verschillende bedragen en weet – zonder daarom noodzakelijk in detail te treden – nauwkeurig te antwoorden op alle vragen. Nog beter, bel later terug om deze door te geven wat je de gelegenheid biedt om feedback aan uw bezoeker te vragen.

  • "Kan er over de huurprijs onderhandeld worden?" Wees kordaat: als het antwoord ‘neen’ is, dan is het ook neen! In het midden laten dat een prijsvermindering mogelijk is, komt neer op het aanvaarden van deze mogelijkheid.

  • "Van wanneer dateren de laatste vernieuwingen?" Een moderne en verzorgde woonst stelt de kandidaat huurder gerust. Deze ziet op die wijze ook dat je een verantwoordelijke eigenaar bent.

  • "Is het gebouw luidruchtig?" Stel je bezoekers gerust over de omgeving van de woonst (buren, straatlawaai, vliegtuigen, geuren van restaurants, enz.). Maar lieg niet: als dit het geval is, erken dan ook een negatief punt, maar minimaliseer het eventueel.

 

Je ziet het: de meeste vragen zijn de evidentie zelf en bieden je de gelegenheid om over de sterke punten van je woning te spreken en op welke je uiteraard het accent dient te leggen. Hoe hoger de kwaliteit van je woonst, hoe minder je met vervelende vragen zal opgescheept zitten.


Je aanpak staat op punt?

 

Wij hebben je hier enkele tips en tricks gegeven om zo goed mogelijk de bezoeken aan jou woning te organiseren. Nu wil je vast en zeker ook nog weten:

 

Al deze artikels maken deel uit van het dossier ‘GIDS Immoweb: Hoe je eigendom verhuren in 7 stappen?’

 

Ga onmiddellijk naar de volgende stap van dit dossier: Maak goede afspraken, onderteken en laat de huurovereenkomst registreren

 

***En jij, wat denk jij ervan?