Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immowebgids: hoe je woning verhuren in 7 stappen?

Praktisch advies

Hoeveel kost het te huur zetten van je woning?

Je bent klaar om je eigendom te verhuren! Vooraleer je huur maandelijks te kunnen opstrijken, wachten er je echter een aantal kosten … Immoweb lijst deze voor je op.

 

Je staat op het punt om je pand te verhuren maar je vraagt je af wat de kosten zijn die hiermee gepaard gaan. Vooraleer je eerste huur op te strijken, een overzicht in 6 punten.


Je huis geschikt maken voor verhuur

 

Om verhuurd te kunnen worden moet een huis geschikt, gezond, deugdelijk en aantrekkelijk zijn. Indien dit niet het geval is, zal dit huis een aantal kosten vergen zoals misschien zware ingrepen, een modernisering of een opfrissingbeurt. In elk van deze gevallen en om zeker te zijn dat je woning kan verhuurd worden, is een beetje 'Home Staging' geen overbodige luxe. ( LINK artikel woning klaar?)

 Kosten van advertenties en verhuurkantoren

 

Om een huurder te vinden, gaat er niets boven het plaatsen van een advertentie op de belangrijkste site voor immobiliën in België, www.immoweb.be. Reken op enkele euro’s per week.

 

Om bezoeken aan het pand gemakkelijker te kunnen organiseren of om je kansen te vergroten om snel een huurder te vinden, kan je ook beroep doen op een vastgoedmakelaar. Zijn commerciële ervaring en zijn netwerk kunnen zeer nuttig zijn. Reken door de band op een maand huur als commissie.

 

  • Plaats een advertentie op Immoweb 

De lasten voor de eigenaar

 

Of een syndicus je gebouw beheert of dat je je eigendom zelf beheert, bepaalde kosten zijn ten laste van de huurder en andere ten laste van de eigenaar. Bij deze laatste horen in ieder geval de 'structurele' kosten zoals:

 

  • De bijdragen aan het reservefonds. Deze tegoeden worden opzij gezet door de syndicus voor structurele werken aan het gebouw, zoals aan daken, gevel of aanpassingswerken aan een lift. )

  • De grote herstellingswerken. Als het mechanisme van een lift moet vervangen worden of de mede-eigenaars beslissen om een gedeelte van de gemeenschappelijke ruimtes te vernieuwen, dan vallen deze kosten ten laste van de eigenaar. )

  • De bijdragen voor de werkingsmiddelen. In de loop van de tijd kan het gebeuren dat het bij de syndicus beschikbare geld onvoldoende is om de facturen te betalen in geval alle bijdragen van de mede-eigenaars nog niet zijn ontvangen. In dat geval moeten de werkingsmiddelen aangevuld worden om geen kasproblemen te veroorzaken in de rekeningen van het mede-eigenaarschap. )

  • Je vernieuwt de keuken, hertegelt de badkamer, vervangt een boiler? Deze kosten zijn vour jouw portemonnee …)

 

De andere kosten (kleine herstellingen, verwarming, elektriciteit, water, enz.) zijn ten laste van de huurder.

 

Voor wat betreft de beheerskosten (erelonen van de syndicus), deze zijn hetzij ten laste van de huurder, hetzij ten laste van de eigenaar. Dit is overeen te komen in het huurcontract.

 

 

Onroerende voorheffing en fiscaliteit

 

Het is altijd – in welke omstandigheid ook en zelfs als sommige eigenaars hierover met hun huurder een specifiek akkoord sluiten (wat nogal eens het geval is als deze laatste een beroepsactiviteit uitoefent in het gehuurde pand) – aan jou als eigenaar om de onroerende voorheffing van je eigendom te betalen. Het Kadastraal Inkomen waarop dit gebaseerd is, zal daarenboven toegevoegd worden aan je inkomens (geïndexeerd en vermenigvuldigd met 1,40) en zal het voorwerp uitmaken van een heffing.

 

Opgelet, wanneer je huurder zijn beroepsactiviteiten in jou eigendom uitoefent (handel, vrij beroep en dergelijke), dan dien je de werkelijke huur aan te geven, wat je belastbaar inkomen zal verhogen.


Het energiecertificaat

 

Je bent verplicht om te beschikken over een Energie Prestatie Certificaat (EPC certificaat) voor je eigendom, eender of het nu de bedoeling is om dit te verkopen of te verhuren.

 

Er zijn talrijke professionelen op de Belgische markt om deze verplichte rapporten op te maken waarbij ook Certigo, een gemeenschappelijk initiatief van Immoweb.be en Vinçotte. Reken op een kost tussen 100 euro (voor een studio) en 600 euro (voor een villa).

 

Dit EPB (of EPC) attest, opgemaakt in de vorm van een checklist, moet niet verward worden met een energieaudit, wat een efficiënt werkmiddel is om de energetische prestatie van je woongelegenheid te verbeteren (reken voor een audit op 750 euro).

 


Time is money

 

Het beheer van je eigendom zal wat tijd in beslag nemen, zoveel is zeker. Maar als je het op een correcte en regelmatige basis onderhoudt, als je een goede verstandhouding met je huurder behoudt en als je je weet te omringen met betrouwbare vaklui (vraag aan kennissen de gegevens van een goede loodgieter, verwarmingsinstallateur en elektricien – dat zal altijd wel van pas komen!), dan zal deze opdracht niet zo lastig zijn als je ze jou misschien voorstelt.

 

Heb je de rekening gemaakt?

 

Na deze bovenstaande 6 punten te hebben overlopen, zou je nu een redelijk nauwkeurig idee moeten hebben van de kosten waar je rekening mee moet houden vooraleer je woning te verhuren. Maar vooraleer de huurprijs te bepalen ( LINK volgende stap), wil je misschien nog het volgende weten …

  

Al deze artikels maken deel uit van het dossier « GIDS Immoweb: hoe je woning verhuren in 7 stappen? ».

 

Ga onmiddellijk naar de volgende stap van dit dossier: « Hoe de huurprijs van je woning bepalen? »

 

***En jij, wat denk jij ervan?