Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immowebgids: hoe je woning verhuren in 7 stappen?

Praktisch advies

Is je woning klaar om verhuurd te worden?

Om verhuurd te kunnen worden moet een woonst duurzaam, deugdelijk, gezond en aantrekkelijk zijn. Indien dit niet het geval is, zal dit een aantal kosten met zich kunnen meebrengen die gaan van zware verbouwingen tot een beetje 'Home Staging', over modernisering of een eenvoudige opfrissing.


 

Van zwaar tot licht, ziehier de lijst van aanpassingswerken die je eventueel dient te overwegen in functie van de huidige staat van je woning:Zware verbouwingswerken

 

Te lage plafonds, een niet-verluchte badkamer om nog niet te spreken van géén badkamer … De basisreglementering voor huisvesting is verzameld in de verschillende wooncodes: www.codedulogement.be voor Brussel, Code wallon du logement (PDF) in Wallonië, en de Wooncode in Vlaanderen) 

 

Je dient deze regelgeving te respecteren en een renovatie kan zich dan ook opdringen.

 

Natuurlijk zal het gekozen afwerkingsniveau het bedrag van de factuur bepalen. Maar het is niet noodzakelijk 'verkwistend' om goede materialen te kiezen:

 

  • Vooreerst omdat ze langer zullen meegaan.
  • Vervolgens, omdat ze een cliënteel zullen aantrekken dat bereid is om een hogere huurprijs te betalen waardoor je in feite je investeringskosten terugverdient en je rendement verhoogt ( LINK naar artikel → Hoe de rentabiliteit van je huuropbrengst berekenen).

 

Ga naar onze uitgebreide tab (ver)bouwen 


Modernisering

 

Je keuken is meer dan 35 jaar oud en beschikt niet over microgolfoven- of inductiekookplaat? Dit is eerder een vraag op niveau van commerciële strategie: hoe moderner en comfortabeler je woongelegenheid, hoe hoger de maandelijkse huurprijs die je kan vragen.

 

Denk er ook aan om je in de tijdsgeest in te leven: een muur weghalen om een open keuken te maken, zal veel stof met zich meebrengen maar is niet noodzakelijk zeer duur. De woonkamer zal meer licht binnenkrijgen en zal aangenamer ogen!

 

Een comfortabele douche kan gemakkelijk een beschadigde badkuip vervangen en zeker de bidet die nog uit een andere eeuw dateert.Verfraaiingswerken

 

Het minste dat je kan doen als je eigendom er wat verouderd uitziet, is een goede verfbeurt te (laten) geven en muren, maar waarom ook niet deuren en ramen, te herschilderen. Er zijn verschillende soorten verven en hun prijs kan behoorlijk variëren: je betaalt nu eenmaal voor kwaliteit. Als je beroep doet op een professioneel schilder, reken tussen 10 en 15 euro per m2, materialen inbegrepen.

 

  • Het is meestal aan te bevelen om bij iedere verandering van huurder het pand een verfbeurt te geven, behalve als de laatste huurder slechts enkele maanden gebleven is en de muren nog in goede staat zijn.

  • Los van enige modetrend, houd er rekening mee dat je zeker ongeveer om de 8 jaar dient te herschilderen (oudere verf zal beginnen af te bladeren) en vroeger als je vorige huurder een verstokte roker was …

  • Geef de voorkeur aan wit boven felle kleuren. Het is niet alleen een neutrale kleur die de ruimte lichter maakt en die bij iedereen in de smaak zal vallen, maar je kan bovendien eisen dat je huurder de muren in de toestand herschildert als hij de drang zou voelen om kanariegeel of signaalrood als tinten in zijn interieur te verwerken.

Ga naar onze uitgebreide tab interieur 

ÂEn jij, wat denk jij ervan?