Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immowebgids: hoe je woning verhuren in 7 stappen?

Praktisch advies

Moet je je woning verhuren … of eerder verkopen?

Is het beter een eigendom dat je zelf niet gebruikt te verkopen of te verhuren? Voor elk van deze mogelijkheden zijn er voor- en nadelen … Immoweb helpt je een keuze te maken!


 

Je hypothecaire lening is afbetaald en je overweegt een tweede eigendom te kopen om te bewonen? Je hebt de woning van je ouders geërfd en weet niet goed wat ermee te doen? Je kinderen zijn het huis uit en de gezinswoning is te groot geworden? Een belangrijke keuze dringt zich op: verkopen … of het pand te huur zetten? Onze vergelijking van voor- en nadelen zal je helpen in je beslissing.

 

 

Verkopen: een onomkeerbare beslissing

 

Een niet levensnoodzakelijk goed verkopen heeft veel voordelen:

 

1. Financiële middelen volledig tot je beschikking


Het belangrijkste voordeel van een verkoop houdt in dat je over het volledig kapitaal van de transactie beschikt na de effectieve overdracht (natuurlijk na aftrok van de eventuele kosten van het verkoopkantoor – reken in het algemeen op een commissie van 3% van de verkoopsprijs). Dit bedrag kan je dus volledig of gedeeltelijk gebruiken voor een andere aankoop van onroerend goed, voor bepaalde uitgaven of om te sparen. Het is ook gemakkelijker om te verdelen indien het gaat om een erfenis.

 

2. Denk aan je gemoedsrust


Als je je niet echt een gebouwenbeheerder voelt en er is niemand die het goed in jouw plaats kan beheren, dan is het verkopen een eenvoudige en gemakkelijke oplossing. Geen rekeningen bij te houden; geen zorgen over het regelmatig ontvangen van de huur, over het onderhoud van het gebouw of over je verantwoordelijkheid als eigenaar. Het is duidelijk veel eenvoudiger om een spaarproduct aan te schaffen dan om een verhuurd goed te beheren en dat zeker op grotere afstand.

 

3. Gedaan met de onroerende voorheffing


Als je je onroerende eigendom van de hand doet, dan ontlast je jezelf van de zorg om jaarlijks de onroerende voorheffing – gebaseerd op het kadastraal inkomen - te voldoen. Dit kadastraal inkomen (geïndexeerd en verhoogd met 40%) wordt bovendien niet meer toegevoegd aan je inkomens op je belastingsbrief.

Maar opgelet: de fiscaliteit op onroerende goederen wordt in het algemeen beschouwd als bijzonder gunstig in België. Je kan dan misschien ook het kind met het badwater hebben weggegooid en andere en nog zwaardere heffingen op de inkomsten van je kapitaal ondergaan.

 

Aan de andere kant houdt een verkoop ook nadelen in:


1. Eens verkocht, altijd verkocht!


Voor alle duidelijkheid: eens een pand verkocht, kan je niet meer terug. Het is dan ook beter eerst goed na te denken om later geen heimwee te krijgen naar de gezinswoning waaraan je zo gehecht was.

 

2. De rente wordt niet geïndexeerd, er is geen stijgende meerwaarde en de kosten van registratie zijn verloren


Meer nog dan zijn definitief karakter zal een verkoop je ongetwijfeld al de voordelen doen verliezen die eigen zijn aan een onroerende investering.

 

Indien je de opbrengst van de verkoop bij een bank belegt, zou je opbrengst – bij vergelijkbaar risico natuurlijk – wel eens minder hoog kunnen uitvallen.

 

Bovendien zal de ontvangen interest niet jaarlijks worden geïndexeerd zoals de huurprijzen en verlies je de facto de onroerende meerwaarden (de laatste 30 jaar zijn de gemiddelde woningprijzen verzesvoudigd!).

 

Tot slot zijn de registratierechten die betaald zijn bij de aankoop van het goed (12,5% in Brussel en Wallonië en 10% in Vlaanderen) definitief verloren, hoewel ze vermoedelijk ruimschoots zijn afgeschreven. Indien je nieuwe investering een onroerende aankoop is, dan zal je deze kosten opnieuw moeten betalen.

 

Na afweging van voor- en nadelen ben je toch overtuigd dat je je woning best verkoopt?

 

Ga dan onmiddellijk naar ons dossier “Hoe je huis voor de beste prijs verkopen, in 7 stappen?”.

Je twijfelt nog steeds? Lees dan het vervolg …ÂEn jij, wat denk jij ervan?