Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immoweb gids: Hoe verkoop je een woning tegen de beste prijs in 7 stappen?

Praktisch advies

Moet je werkelijk je woning verkopen?

Eenmaal de beslissing genomen om je woning te verlaten, blijft er een belangrijke knoop door te hakken: moet je de woning verkopen of ze te huur stellen? Om je te helpen een goede beslissing te nemen, heeft Immoweb de voor- en nadelen van beide mogelijkheden opgelijst.


 

Je verhuist naar het andere einde van de wereld om beroepsredenen of om te genieten van een zachter klimaat? Je gaat als koppel samenwonen in de woning van jouw partner? Je woning is te groot of te klein geworden voor het nieuwe leven dat je leidt?

 

Of je eventuele hypothecaire lening nu afbetaald is of niet, je bent niet met handen en voeten gebonden aan je woonst. Maar moet je ze werkelijk verkopen (of je woning eerder verhuren)?

 

Ja, je verkoopt best …

 

Als je zeer snel wilt investeren in de aankoop van een nieuw vastgoed en je beschikt niet over de nodige financiële middelen, dan kan de verkoop de meest logische keuze lijken …

 

Als de hypothecaire interestvoeten hoog zijn


Een nieuw vastgoed kopen gedeeltelijk of volledig met contant geld van de verkoop van je vorig vastgoed laat toe om leningkosten (interesten, notariskosten op het hypothecair krediet, hypotheeklasten) te beperken om niet te zeggen volledig te vermijden.


Om de notariskosten te beperken


In Wallonië, hangen de registratierechten af van het kadastraal inkomen van het (of de) gebouw(en) die de koper bezit: zij worden samengeteld in geval van meerdere eigendommen en mogen het bedrag van 745 euro niet overtreffen om recht te hebben op een vermindering van de registratierechten tot 6% (in plaats van 12,5%).

Zowel in Vlaanderen waar er een vermindering van de registratierechten bestaat tot 5% als in Brussel waar er een vermindering is voor een bedrag van 60.000 euro (of 75.000euro in een zone RVOHR), gelden deze verminderingen slechts voor enige eigendommen.

 

Om de onroerende voorheffingen en de lasten niet op te stapelen


Uiteraard laat het in eigendom houden van een verhuurd vastgoed toe om te beschikken over een maandelijkse rente (de huur), maar de onroerende voorheffing blijft ten laste van de eigenaar.

Ook andere uitgaven ten laste van de eigenaar (zoals belangrijke werken, daken, verwarmingsinstallatie, lift) kunnen het huurinkomen eveneens sterk aantasten

 

Als je zorgen dat verhuren met zich meebrengt, wilt vermijden


Ook het verkopen van een eigendom brengt met zich mee dat men zich aan een aantal verplichtingen dient te houden (energie prestatie certificaat opstellen, een koper vinden, het goed laten bezoeken, …), maar een makelaar kan in een belangrijke mate deze verplichtingen op zich nemen en zij moeten slechts eenmaal vervuld worden.

Voor de verhuringen betekent elk einde van een huurceel dat men vanaf nul moet herbeginnen met het zoeken van een huurder, het eventueel terug in orde stellen van het goed, enz.

 

Als er snel herverkocht wordt


Als je je woning binnen de twee jaar na de aankoop herverkoopt, dan kan je genieten van een gedeeltelijke terugbetaling van de notariskosten … op voorwaarde dat je bij de oorspronkelijke aankoop niet genoten hebt van verminderde registratierechten. Maar opgelet: de eventuele terugbetaling gebeurt niet automatisch! Dit moet je uitdrukkelijk aanvragen bij de notaris.

In Vlaanderen spreekt men van de « overdraagbaarheid » van de registratierechten: bij de tweede aankoop van een vastgoed en onder bepaalde voorwaarden, kan de koper genieten van een gedeeltelijke terugbetaling van de registratierechten van het eerste goed ofwel genieten van een belangrijke vermindering van de registratierechten van het tweede goed (men zegt dan ook dat de eerste rechten worden « overgedragen » en afgetrokken van de tweede). 

In Wallonië bedraagt de « terugbetaling » 60%.

In Brussel bedraagt deze 36%.ÂEn jij, wat denk jij ervan?