Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immowebgids: hoe je woning verhuren in 7 stappen?

Praktisch advies

Verzekeringen: hoe je slim in te dekken eens je woning is verhuurd?

Door meerdere oorzaken (brand, waterschade, enz.) kan je woning in mindere of meerdere mate beschadigd worden. Het is aan jou, eigenaar, om je eigendom op een correcte manier te verzekeren, en het is aan de huurder om zijn inboedel te verzekeren. Enkele raadgevingen en gebruiksaanwijzingen.

 

Een brand, een storm, overstromingen of zelfs een aardbeving … Hoewel zij solide lijkt te zijn, toch is je investering in baksteen niet beschermd tegen (zeer) ernstige schade. Hoe bescherm je je best?

 

 

Jij de bakstenen, je huurder zijn meubels

 

Het principe van de verdeling van de verantwoordelijkheden in geval van een schade is relatief eenvoudig:

 

  • Aan jou (of aan de gemeenschap van eigenaars) om het gebouw in het algemeen te verzekeren, dit wil zeggen de gemene delen maar ook je eigen muren en de schade waarvoor jij verantwoordelijk kan gesteld worden bij een buur omwille van, bijvoorbeeld, waterschade.

  • Je huurder dient een woningverzekering af te sluiten voor zijn inboedel en voor de schade die hij aan jouw appartement/huis of aan de buren kan veroorzaken door zijn nalatigheid.


Moet ik mijn huurder verplichten om een verzekering te nemen?

 

Het zal je vast en zeker gerust stellen te weten dat je huurder gedekt is en je mag zelfs een kopie eisen van zijn polis vooraleer de huurovereenkomst ondertekend wordt.

 

Maar laat ons duidelijk zijn: zelfs als je makelaar je dit niet met zoveel woorden zegt, zal jouw verzekeringsmaatschappij je toch altijd vergoeden, zelfs als de schade volledig aan de huurder te wijten is. Het is slechts achteraf dat de maatschappij zich tegen hem zal keren en eventueel zou kunnen vaststellen dat er onvoldoende dekking is of zelfs een probleem van solvabiliteit. Maar dat is helemaal niet jouw probleem!Afstand van verhaal tegenover je huurder

 

Om zeker te zijn dat je huurder gedekt is, kan je ook een verzekering afsluiten met ‘afstand van verhaal tegenover de huurder’, waarvan je de premiekosten kan terugvorderen in de huurlasten.

 

Op deze wijze ben je er zeker van dat je huurder verzekerd is door je eigen verzekering, en voorkom je dat twee verzekeringsmaatschappijen (de jouwe en deze van de huurder) de verantwoordelijkheid voor de schadevergoeding in een soort pingpongspel naar de andere toespelen.Ben je voldoende gedekt? De evenredigheidsregel

 

Ga na of de waarde waarvoor je je pand hebt verzekerd (heropbouwwaarde) voldoende hoog is. Indien dit niet het geval is, dan kan je verzekeringsmaatschappij in geval van schade de evenredigheidsregel inroepen, die hem toelaat om slechts een vergoeding uit te keren in een verhouding van de verzekerde waarde tot de werkelijke waarde.

 

Voorbeeld: als de heropbouwwaarde 100.000 euro bedraagt en je pand is slechts voor 70.000 euro verzekerd, dan zal je verzekeringsmaatschappij je slechts voor 70% vergoeden bij een schade van 10.000 euro, met andere woorden slechts 7.000 euro.

 

Een goede polis sluit tegenwoordig evenwel uitdrukkelijk dit soort rariteiten uit maar het blijft toch nog altijd een gebruikelijke praktijk.

 

Bovendien zijn de verzekeraars tegenwoordig verplicht om jou een ‘evaluatierooster’ voor te stellen dat, eenmaal correct ingevuld, je een volledige vergoeding waarborgt.Hoeveel kost een woningverzekering?

 

Het bedrag van de premie hangt af van de oppervlakte en van de geschatte heropbouwwaarde van je woning.

 

Als je niet aanvaard hebt om de door jouw bank voorgestelde verzekering te nemen om betere voorwaarden voor je hypothecaire lening te bekomen (koppelverkoop is tegenwoordig verboden, maar je lening kan goedkoper zijn indien je de verzekering aangaat bij dezelfde financiële instelling), aarzel dan niet om te shoppen: je zult zien dat de prijzen ver uit elkaar kunnen liggen!Wat dekt je polis?

 

Let goed op dat je geen appelen met peren vergelijkt. Naast de verplichte wettelijke dekkingen, kunnen de polissen op een aantal punten sterk verschillen. Lees dus de contracten heel aandachtig en laat je desnoods bijstaan door een expert.

 

Sinds enkele jaren moeten natuurrampen immers verplicht opgenomen worden in de polissen.Is je verhuurde eigendom goed verzekerd?

 

Je hebt alle aanbevelingen van Immoweb gevolgd en de woning die je te huur bood is goed verzekerd? Misschien wil je dan ook weten:

 

Al deze artikels maken deel uit van het dossier ‘Immoweb GIDS: Hoe je woning verhuren in 7 stappen?

 

***En jij, wat denk jij ervan?