Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immowebgids: hoe je woning verhuren in 7 stappen?

Praktisch advies

Wanneer kan je kopen om te verhuren overwegen?

Is het goed om nu te investeren in vastgoed? Elke investeerder stelt zich deze vraag. En hij kan hier slechts op antwoorden door een subtiel evenwicht te vinden tussen observatie, analyse en opportunisme … en vertrouwen in de toekomst. De elementen hieronder kunnen een hulp zijn bij het uitklaren van deze materie.Op lange termijn win je altijd

 

Eerste vaststelling: de prijzen voor onroerende goederen zijn de laatste decennia voortdurend blijven stijgen, en ruim meer dan de inflatie. Eén uitzondering dien je evenwel voor ogen te houden: de daling van de prijzen aan het einde van de jaren 1970 tot begin jaren 1980. Maar sinds 1983 zijn de prijzen gestegen, tot gemiddeld het zesvoudige!

 

 

Een even snelle stijging van de vastgoedprijzen in de nabije toekomst is weinig waarschijnlijk

 

Het is bijna zeker dat een verdubbeling van de prijzen zoals we dit bijvoorbeeld de laatste 10 jaar hebben meegemaakt, zich de eerstkomende jaren niet meer zal voordoen. Hiervoor zijn verschillende redenen zoals meerdere studies aantonen ( link naar pdf van de studie PDF ING):

  • De interestvoeten, die gedurende lange jaren uitzonderlijk laag stonden, moeten noodgedwongen stijgen om op te wegen tegen de stijgende inflatie, hetgeen bepaalde kandidaat-kopers ongetwijfeld zal afschrikken.

  • De fiscale voordelen (voordelen eerste woning, enz.) die ons worden toegekend opdat zij een eigendom kunnen verwerven, zullen vast en zeker niet verder toenemen in de toekomst. Integendeel, in deze tijden van besparing in de begroting, spreekt men eerder van het verhogen van de fiscale lasten op onroerende goederen.

  • Het inkomen van de bevolking vormt een onoverbrugbare grens, zowel voor huren als voor lenen. Dus, als dit inkomen niet stijgt, is er ook geen ruimte om de verkoop- of huurprijzen verder te laten stijgen.

De rol van de interestvoeten – een risicopremie eigen aan vastgoed

 

De hoogte van de interestvoeten is een essentiële factor. Hoe lager deze zijn, hoe hoger het leenbedrag dat een ontlener aankan; dit kan derhalve ook de vraag versterken zodat men op een hausse van de prijzen kan speculeren. Daartegenover staat dat een stijging met 1% van de interestvoeten voor hypothecaire leningen een negatieve invloed van 7,5% op de verkoopprijzen zou hebben.

 

Dit blijkt uit de statistische gegevens verzameld door Stadim. De inflatie en de stijging van de koopkracht hebben daarentegen een positieve invloed op de prijzen, die ertoe leiden dat men slechts zelden een langdurige daling van de reële verkoopprijzen meemaakt.

 

Algemeen kunnen we stellen dat een belegging in onroerende goederen de Belgische referentie interestvoet (de OLO op 10 jaar – zijnde 4,5% in november 2011) opbrengt, verhoogd met een specifieke risicopremie voor vastgoed die tussen 1,5 en 2,5 schommelt. Het is ook deze interestvoet die via de weg van de actualisering toelaat om de waarde van onroerende goederen te bepalen.

 

 

De baksteen – een veilige vluchthaven

 

Bereken het rendement van je project ( LINK naar het betreffende artikel in dit dossier): je kan er zeker van zijn dat dit ruimschoots het rendement op je spaarboekje, zoals het vandaag door de banken aangeboden wordt, overstijgt. Een investering in vastgoed zal je minstens op drie punten voldoening geven:

  • Het rendement van vastgoed is dikwijls hoger dan dit van andere beleggingen met laag risico.

  • Het geïnvesteerd kapitaal zal je een meerwaarde op lange termijn bezorgen – zeker toch als we de statistieken van de laatste 30 jaar mogen vertrouwen.

  • Via het principe van de indexering van de huuropbrengsten ( LINK naar het artikel) zal je rendement bovendien jaarlijks verhoogd worden om rekening te houden met de inflatie

ÂEn jij, wat denk jij ervan?