Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer


Artikel van het dossier : Immowebgids: hoe je woning verhuren in 7 stappen?

Praktisch advies

Welke aanpak volgen als je zelf je woning te huur zet?

Hoe een huurder vinden zonder hulp van een vastgoedmakelaar? Hierbij enkele tips om de aandacht te trekken van geïnteresseerde huurders. En ook de stappen die je moet ondernemen om je kansen te verhogen om de geschikte huurder te vinden.

 

Stap voor stap, vraag na vraag, volg de methode en de tips van Immoweb om zelf je eigendom te huur te stellen…


Is je eigendom geschikt om verhuurd te worden?

 

Dit is de eerste vraag die je je vast en zeker moet stellen. Enkele aanpassingen kunnen zich opdringen… 


Bepaal de huurprijs

 

Neem de tijd om na te denken hoeveel huur je gaat vragen. Dit is één van de belangrijkste elementen van je marketingstrategie.


Zet je ‘product’ op de markt

 

Nu is het aan jou om de advertentie op te stellen die de aandacht zal moeten trekken van de mogelijk geïnteresseerde huurders. Zij is je enige visitekaartje, verzorg ze dan ook! Schenk in het bijzonder aandacht aan volgende elementen:

 

Foto’s


Foto’s zijn onontbeerlijk! Een surfer is in de eerste plaats visueel ingesteld. Het is dan ook beter om je eerste contact niet te missen! Denk aan:

 

 • Maak er zoveel mogelijk: minstens een tiental. Naar een aankondiging surfen en slechts de gevel van het gebouw te zien te krijgen is frustrerend.

 • Leg je eigendom vast op het beste moment van de dag met een maximum aan daglicht en wanneer het volledig is opgeruimd, om niet te zeggen – wat nog beter is – volledig leeg. Je geeft dan een suggestie van ruimte en je beïnvloedt de verbeelding niet van je ‘prospecten’.


 • Zet in je online aankondiging de meest interessante foto’s vooraan, precies zoals je jezelf zou voorstellen op een datingsite – dit is hetzelfde principe.

 

De aankondiging


Zoek woorden die aanspreken en begin met de voordelen van je eigendom. Het moet geen roman worden, bondigheid wordt op prijs gesteld. Je aankondiging ook vertalen naar een andere landstaal of het Engels (zeker als je je richt op een internationaal publiek) vergroot aanzienlijk het bereikte marktsegment. Vergeet zeker niet de volgende elementen te vermelden:

 

 • De buurt waar het pand zich bevindt of zelfs de straat. Dit laat de kandidaat-huurder toe om zich onmiddellijk geografisch te situeren.

 • De verbindingen met openbaar vervoer, zoals stations, metrostations en tram- en bushaltes.

 • Stel je in de plaats van je toekomstige huurder: misschien wordt hij aangenaam verrast dat er een grootwarenhuis, een crèche of school is, binnen een straal van minder dan 300 meter van de woning die hij zoekt.

 • Geef een omstandige beschrijving. De benaderende oppervlakte van de eigendom, aantal kamers, aantal bouwlagen, aanwezigheid of niet van een lift, terras of tuin, parkeerplaats enz.

 • Bepaalde uitdrukkingen stellen gerust, zoals ‘rustige buurt’, ‘in perfecte staat’ of ‘met alle comfort’. Natuurlijk is alles subjectief maar vermijd alleszins om iets te overroepen als het door niets gerechtvaardigd wordt (‘buurt in volle ontwikkeling’, ‘machtige studio’, ‘duplex’ voor een gelijkvloers met kelderverdieping, enz.). Niet alleen wekt dit snel irritatie op, een ontgoocheling doet zeker niet verkopen ….

Verruim de publiciteitskanalen

 

Naast de sites die gespecialiseerd zijn in vastgoed, waarbij www.immoweb.be uiteraard op de eerste plaats komt, denk vooral ook aan andere mogelijkheden om uw advertentie te verspreiden of, beter nog, maak een link naar uw advertentie, zoals:

 

 • Gebruik je e-mail adressenlijst. Val je elektronische contacten niet nodeloos lastig maar indien je denkt dat mond-aan-mond-reclame je een huurder zou kunnen opleveren, zou het dwaas zijn om geen gebruik te maken van deze mogelijkheid. Dit heeft als voordeel dat je reeds a priori vertrouwen inboezemt bij de geïnteresseerden. Als je dit niet vervelend vindt, laat je verhuring ook weten op kantoor: hoe meer de informatie rondgaat, hoe meer kansen je hebt om de juiste persoon te bereiken.

 • Je sociaal netwerk. Haal voordeel uit het informatienetwerk. Je verhuurt? Laat dit weten op Facebook door middel van een doorverwijzing naar je advertentie op Immoweb.

 • Specifiek intranet-netwerken. Sommige internationale organisaties zijn steeds op zoek naar nieuwe huisvesting. Dit is bijvoorbeeld het geval van de Europese Commissie in Brussel. Als je iemand kent die er werkt, aarzel dan niet om hem te vragen om je advertentie op het intranet van deze organisatie te plaatsen. Reacties gegarandeerd!

 • Advertenties. Sommige leeftijdscategorieën hebben nog altijd geen elektronische reflex. In dat geval kan je welbepaalde marktsegmenten bereiken met gespecialiseerde tijdschriften of reclamebladen.

 • En vergeet natuurlijk de affiche niet. Waarschijnlijk een overbodige raad maar toch herinneren we je eraan om een fluo oranje affiche (hier beschikbaar bij Immoweb LINK) duidelijk zichtbaar van op straat aan het raam te plaatsen. Indien je eigendom zich niet op het gelijkvloerse niveau bevindt, plaats het dan aan de inkomdeur en duid op een duidelijke manier de belangrijkste kenmerken van het te huur staande pand aan, met toevoeging van je gsm-nummer.

En dan belt de eerste geïnteresseerde je op!

 

Wees beleefd en bel steeds terug als je de telefoon niet kon opnemen. Noteer indien nodig je verschillende contacten in een notaboekje en maak afspraken.

 

Let op: als je deze gids stap voor stap hebt gevolgd, zou het wel eens kunnen dat je overspoeld wordt door tientallen telefoontjes korte tijd nadat je je advertentie op het net hebt geplaatst. Je hebt dan ook een overdaad aan keuze … waaruit je vervolgens een geschikte huurder moet weerhouden.

 

Veel geluk!

 

Staat je strategie op punt?

 

Je weet nu hoe je te werk moet gaan om zelf je eigendom te huur te stellen. Maar weet je ook:

 

Al deze artikels maken deel uit van het dossier ‘GIDS Immoweb: Hoe je eigendom verhuren in 7 stappen?’

 

Ga onmiddellijk naar de volgende stap van dit dossier:  Maak goede afspraken, onderteken en laat je huurovereenkomst registreren

 

***En jij, wat denk jij ervan?