Cookies zorgen ervoor dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer je onze diensten gebruikt, aanvaard je automatisch het gebruik van cookies.

OK - Lees meer

Energie

Zoek naar een artikel in "Energie"

Vergelijking

Fossiele brandstoffen: de pro's en contra's

Bij de keuze van je verwarmingssysteem speelt de energiebron een belangrijke rol. De fossiele energiebronnen die bij ons het meest gebruikt worden, zijn stookolie, aardgas, elektriciteit, steenkool en propaan. Je krijgt van ons de voor- en nadelen van elke brandstof.

Goed om weten

Het stookoliefonds: heb je er recht op?

Om de burger te helpen zijn energiefactuur te betalen hebben de autoriteiten enerzijds verwarmingstoelagen en anderzijds betaling in termijnen in het leven geroepen.

Praktisch advies

Met welk houttype verwarmen?

Sinds jaar en dag heeft de mens hout als energiebron gebruikt, of het nu was om zich te verwarmen, te koken of als verlichting. Toch raakte het daarna wat op de achtergrond. Maar in een context van duurzame ontwikkeling en toenemende belangstelling voor hernieuwbare energiebronnen, wordt het dezer dagen herondekt.

Actualiteit

Hela! Waar is de energiescore?

Volgens cijfers van het VEA (Vlaams Energieagentschap) vermeldt nauwelijks 60% van de vastgoedmakelaars en 40% van de notarissen in hun advertenties en affiches de energieprestatie van de panden die ze verkopen. Dat is nochtans verplicht in Vlaanderen en Brussel.

Goed om weten

Een audit die veel geld kan opbrengen

De energie-efficiëntie van je woning boosten. Het klinkt verleidelijk en wordt zelfs aangeraden. Maar hoe doe je dit? Waar begin je? En vooral, wat gaat het je kosten? Een goed gevoerde energieaudit brengt een antwoord op al deze vragen.

Praktisch advies

Het energieprestatiecertificaat

Eengezinswoningen die te koop of te huur worden aangeboden moeten voortaan vergezeld gaan van een energieprestatiecertificaat, afgekort EPC. Dat is de energie-identiteitskaart van het gebouw en geeft je in één oogopslag een idee van het verbruik van de woning.

Administratie

Je energiefactuur begrijpen

Op de globale energiefactuur van je elektriciteits- en aardgasverbruik staan nogal wat gegevens. Wat betekenen die allemaal?

Actualiteit

Vlaamse regering verstrengt energienormen nieuwbouw

Tegen 2021 moeten nieuwe gebouwen zo goed als energieneutraal zijn, dat heeft de Vlaamse regering beslist. Om dat doel te bereiken, worden de normen in 2012 en 2014 aangescherpt.

Praktisch advies

Hoe verander je van energieleverancier?

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt kan je zelf kiezen waar je je energie koopt. Veel papierwerk komt er tegenwoordig ook al niet bij kijken. Dus, waar wacht je nog op om de voor jou goedkoopste leverancier te kiezen?

Praktisch advies

Een verbruiksmeter: meten is weten, én besparen!

Je koopt tegenwoordig voor een bescheiden bedrag, tussen de 18 en 40 euro, een digitale verbruiksmeter die je toelaat het elektriciteitsverbruik van je toestellen te meten. Een eerste stap om minder te verbruiken, én te betalen.