Door verder te gaan op onze website, aanvaard je het gebruik van cookies. Onze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en te personaliseren.

OK - Lees meer

Verwarming

Zoek naar een artikel in "Verwarming"

Praktisch advies

Hoe kies je een verwarmingsketel: labels en premies

Een ketel met een energielabel verbruikt gegarandeerd minder energie dan andere ketels, en heeft ook een minder vervuilende uitstoot. Als je ketel zo’n label heeft dan kun je vaak genieten van premies en belastingvermindering. Denk daaraan als je een nieuwe cv-ketel kiest.

Goed om weten

Over huis en haard

Spreekwoorden genoeg waarin de haard als centraal punt van een gezellige, warme ruimte wordt  geschetst. Toch hou je wel best je hoofd koel als je voor de keuze staat welk soort haard je gaat installeren.

 

Vergelijking

Fossiele brandstoffen: de pro's en contra's

Bij de keuze van je verwarmingssysteem speelt de energiebron een belangrijke rol. De fossiele energiebronnen die bij ons het meest gebruikt worden, zijn stookolie, aardgas, elektriciteit, steenkool en propaan. Je krijgt van ons de voor- en nadelen van elke brandstof.

Goed om weten

Het onderhoud van je ketel: plichten en voordelen

Hoe goed je ketel ook is, als je hem niet onderhoudt, zal het rendement in de loop der jaren automatisch afnemen. Je bent trouwens verplicht om je ketel regelmatig te laten keuren, maar in ruil krijg je wel fiscale kortingen.

Goed om weten

Het stookoliefonds: heb je er recht op?

Om de burger te helpen zijn energiefactuur te betalen hebben de autoriteiten enerzijds verwarmingstoelagen en anderzijds betaling in termijnen in het leven geroepen.

Praktisch advies

Met welk houttype verwarmen?

Sinds jaar en dag heeft de mens hout als energiebron gebruikt, of het nu was om zich te verwarmen, te koken of als verlichting. Toch raakte het daarna wat op de achtergrond. Maar in een context van duurzame ontwikkeling en toenemende belangstelling voor hernieuwbare energiebronnen, wordt het dezer dagen herondekt.

Goed om weten

Een audit die veel geld kan opbrengen

De energie-efficiëntie van je woning boosten. Het klinkt verleidelijk en wordt zelfs aangeraden. Maar hoe doe je dit? Waar begin je? En vooral, wat gaat het je kosten? Een goed gevoerde energieaudit brengt een antwoord op al deze vragen.

Actualiteit

Controle cv-ketels in Brussel verplicht

Verwarmingsketels moeten in Brussel om de een of drie jaar gecontroleerd worden, dat heeft de Brusselse regering beslist. De overheid hoopt met die beslissing de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Administratie

Je energiefactuur begrijpen

Op de globale energiefactuur van je elektriciteits- en aardgasverbruik staan nogal wat gegevens. Wat betekenen die allemaal?

Praktisch advies

Hoe verander je van energieleverancier?

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt kan je zelf kiezen waar je je energie koopt. Veel papierwerk komt er tegenwoordig ook al niet bij kijken. Dus, waar wacht je nog op om de voor jou goedkoopste leverancier te kiezen?