Fraude en phishing

Immoweb zal nooit om jouw identificatiegegevens vragen, noch enige betaling behalve wanneer je een zoekertje publiceert op immoweb.be. Controleer altijd de url die in jouw internetbrowser wordt aangegeven.

Hieronder vind je enkele tips om veilig online te gaan:

  • Klik niet op links in e-mails die u niet verwacht zonder de herkomst ervan te controleren.
  • Controleer de e-mail van de afzender aandachtig. Iets vreemds? Klik of antwoord niet, verwijder de e-mail onmiddellijk.
  • Controleer links altijd door er met de muis overheen te gaan (zonder te klikken) of door met uw vinger lang op de link te drukken op mobiele apparaten. Als het e-mail- of websiteadres dat in de pop-up verschijnt niet begint met een bekend websiteadres (zoals www.immoweb.be), is de kans groot dat het om een poging tot phishing gaat.
  • Deel nooit uw wachtwoorden (Immoweb zal u nooit om uw wachtwoord vragen)
  • Gebruik dezelfde wachtwoorden niet opnieuw op verschillende websites (als één van uw accounts wordt gecompromitteerd, kunnen ook andere accounts worden gecompromitteerd).
  • Zorg ervoor dat u unieke en sterke wachtwoorden gebruikt voor al uw accounts.
  • Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager om alle wachtwoorden bij te houden.
  • Bescherm uw account met twee-factor authenticatie, indien beschikbaar
  • E-mails verzonden door Immoweb hebben steeds een adres dat eindigt op @immoweb.be of [email protected].


Hoe kan je je beschermen tegen internetfraude

1) Wat is internetfraude?

Bij internetfraude proberen mensen met slechte bedoelingen je met frauduleuze praktijken te misleiden, vaak door je een bepaalde dienst te beloven in ruil van een geldbedrag. Om hun doel te bereiken, gebruiken deze oplichters verschillende en soms verregaande technieken. Het doel van deze pagina is een beschrijving te geven van de verschillende types oplichterij waarvan je het slachtoffer zou kunnen worden en je uit te leggen hoe je je kan beschermen tegen dergelijke aanvallen. Onthoud daarbij dat wanneer een zoekertje op onze website te mooi lijkt om waar te zijn, dat meestal ook zo is!

2) Welke vormen van internetfraude zijn er en hoe kan je je ertegen wapenen?

Oplichting duikt veelvuldig en in vele vormen op op het Internet:

a) Oplichting met zoekertjes:

Op Immoweb.be duiken vaak frauduleuze zoekertjes op. Om hun slag te slaan, plaatsen oplichters valse zoekertjes op onze website (vaak met gestolen creditcards). In deze zoekertjes, die vaak te mooi lijken om waar te zijn, wordt vastgoed aangeboden aan huurprijzen die ver onder de werkelijke marktwaarde liggen.

Als je interesse toont in een van deze valse zoekertjes, antwoorden de oplichters dat het gebouw momenteel niet bezocht kan worden (bijvoorbeeld omdat de eigenaar in het buitenland is), maar dat je de sleutels per post zal ontvangen nadat je een bepaald bedrag hebt overgeschreven (doorgaans één maand huur). Van zodra je dat gedaan hebt, hoor je niets meer van de oplichters en ben je je geld kwijt.

Hoe kan je je ertegen beschermen?

  • Wees op je hoede voor zoekertjes waarvan de prijs te mooi lijkt om waar te zijn;
  • Zeg bij twijfel nooit toe zonder dat je het pand hebt bezocht;
  • Wees extra voorzichtig wanneer het telefoonnummer of het e-mailadres van de eigenaars of van het verhuurkantoor je vreemd lijken (verkeerd telefoonnummer, geen antwoord of geen spoor van een telefoonnummer);
  • Maak nooit geld over als voorschot op de huur of om te sleutels te ontvangen zonder dat je de eigenaar of de makelaar hebt ontmoet;
  • Wees altijd op je hoede als je gevraagd wordt om een betaling uit te voeren met onder meer Western Union. Deze betalingen zijn anoniem, waardoor het opsporen van de oplichters mission impossible is;
  • Onthoud dat Immoweb nooit als tussenpersoon optreedt bij transacties tussen de kandidaat-koper of kandidaat-huurder en de persoon die het zoekertje op Immoweb plaatste.

BELANGRIJK: Als je op een vals zoekertje botst, meld dat dan onmiddellijk door rechts bovenaan te klikken op “Meld een vergissing”.

b) Phishing :

Bij phishing wordt een frauduleuze poging ondernomen om gevoelige informatie los te weken zoals je gebruikersnaam, je wachtwoord of de gegevens van je creditcard. Het uiteindelijke doel van deze vorm van oplichting is je identiteit te misbruiken. Phishing gebeurt zowel via mail en sms, maar vandaag ook steeds vaker via Facebook- of WhatsApp-berichten (instant messaging). Daarbij vissen de oplichters naar persoonlijke informatie, zogezegd in naam van Immoweb.

Eenmaal de oplichters in hun opzet geslaagd zijn, gebruiken ze je inloggegevens om valse zoekertjes aan te maken en deze op Immoweb te plaatsen (zie a) Oplichting met zoekertjes). Vaak gebruiken de oplichters ook URL’s die heel goed op deze van Immoweb lijken, maar toch niet helemaal identiek zijn. Bovendien kunnen ze je inloggegevens gebruiken om in te loggen bij andere diensten waarvoor je dezelfde gegevens gebruikt (Google mail, Facebook, bankapp, …).

Hoe kan je je ertegen beschermen?

• Controleer altijd de hyperlinks in het bericht door er met je muis over te gaan, maar zonder erop te klikken. Controleer of de adresbalk van je browser de URL https://www.immoweb.be vermeldt, alsook de tekst “Immoweb SA/NV[BE]”. Vooraan de adresbalk moet je ook een hangslotje zien. Wees op je hoede voor URL’s die zeer goed lijken op deze van Immoweb, maar waar een klein verschil in zit (Imnoweb.be bijvoorbeeld);

• Geef nooit je inloggegevens van Immoweb (gebruikersnaam, wachtwoord, …) in op een andere website die zich uitgeeft als een van onze diensten (bijvoorbeeld: immoweb-someothersite.com of reimbursement-immoweb.com) ;

• Onthoud dat Immoweb nooit per mail, sms of in een Facebook- of WhatsApp-bericht je gebruikersnaam of wachtwoord zal vragen;

• Gebruik hetzelfde wachtwoord niet voor verschillende accounts (Facebook, Google, Immoweb). Hoe meer unieke wachtwoorden je gebruikt, hoe beter je gewapend bent tegen de eventuele overname van je accounts, zelfs na een geslaagde phishingpoging.

c) Nigeriaanse oplichting of 419 fraude:

Bij 419 fraude (ook wel Nigeriaanse oplichting of voorschotfraude genoemd) wordt de goedgelovigheid van de slachtoffers misbruikt door via elektronische berichten (email, Facebook, WhatsApp, …) contact te leggen met hen. In de meeste gevallen beweren de oplichters dat ze over een aanzienlijke som geld beschikken, maar dat deze om een of andere reden geblokkeerd of niet beschikbaar is. Om het geld vrij te kunnen krijgen, vragen de oplichters een financiële bijdrage van je. In ruil beloven ze je een deel van het geld.

In het concrete geval van Immoweb kan het gebeuren dat een eigenaar of vastgoedmakelaar via onze website wordt gecontacteerd door iemand die interesse heeft in een zoekertje. De oplichters beweren dan dat ze zich in het buitenland bevinden en dat ze over veel geld beschikken dat ze willen investeren in vastgoed in België. Daarna zeggen ze dat ze naar België willen verhuizen, maar dat ze daarvoor je financiële hulp nodig hebben, aangezien hun geld momenteel om de een of andere reden niet beschikbaar is. Nadat de eigenaar of de makelaar het gevraagde bedrag heeft overgemaakt, gaat deze som (en de oplichter) uiteraard in rook op.

Hoe kan je je ertegen beschermen?

- Verstuur nooit geld naar mensen die je niet kent, welke financiële buitenkansjes ze je ook beloven;

- Gebruik je gezond verstand. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal het geval. Als onbekenden je via Internet om grote sommen geld vragen, gaat het altijd om oplichterij. Antwoord dan ook nooit op dergelijke berichten, wis ze meteen of meld ze indien mogelijk.

3) Wat kan je doen als slachtoffer van internetfraude? >

Werd je creditcard zonder dat je het wist gebruikt om transacties uit te voeren op Immoweb of een andere website? Bel dan meteen naar Card Stop op het nummer 070 344 344 en neem contact op met je bank.

Ben je slachtoffer geworden van oplichting op Immoweb? Contacteer dan onze medewerkers op [email protected].

Of meld je probleem aan de bevoegde instanties via https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/nl/welkom.