Persbericht: 28 spetember 2021

Immoweb Prijsmap: een nieuwe onmisbare tool om alle vastgoedprijzen in België te kennen.

Immoweb, de grootste vastgoedwebsite van België, innoveert en lanceert de eerste Prijsmap om de vastgoedprijzen in heel België te kennen. Deze gratis tool geeft je in één oogopslag de gemiddelde prijs per vierkante meter op een bepaald adres en toont de prijsevolutie over de laatste tien jaar. Zo kost een vierkante meter in ons land gemiddeld €2.135, de gemeente met de duurste m²-prijs is Knokke-Heist. Je kan de Prijsmap raadplegen op price.immoweb.be.

Gebruikers kunnen dankzij de Immoweb Prijsmap zelfs de prijs per adres opvragen voor de 12 grootste steden. De tool geeft een zeer betrouwbare prijsindicatie dankzij het gebruik van de nieuwste Machine Learning- en Artificial Intelligence-technieken die duizenden vastgoedgegevens van Immoweb en externe data combineren. ''Dankzij deze innovatie biedt Immoweb de beste informatie over vastgoedprijzen om eigenaars, verkopers en kopers zo goed mogelijk bij te staan om hun vastgoedproject tot een goed einde te brengen. Als marktleider is het onze ambitie om de markt transparanter en toegankelijker te maken. De Prijsmap draagt daar zeker toe bij, zegt Piet Derriks, managing director van Immoweb.

Nieuwe tool om alles te weten te komen over vastgoedprijzen

De ligging van een onroerend goed is een belangrijke parameter bij het bepalen van de vastgoedwaarde. Daarom lanceert Immoweb de Prijsmap, een online tool die, op basis van de meest recente en kwalitatieve gegevens, een nauwkeurige schatting geeft van de waarde per vierkante meter in een bepaalde regio of stad. Dit is voor 12 steden (Brussel, Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oostende, Bergen, Charleroi, Luik, Namen) zelfs mogelijk op individueel adresniveau. Wie een onroerend goed wil kopen of verkopen, kan via de Immoweb Prijsmap snel en eenvoudig een eerste indicatie krijgen van de prijs per vierkante meter.

''Wij willen onze gebruikers zo goed mogelijk ondersteunen en hen een goed overzicht geven van de Belgische vastgoedmarkt. Onze Prijsmap biedt een betrouwbare en nauwkeurige schatting van de prijs per vierkante meter, die elke maand wordt bijgewerkt met de meest recente gegevens”, voegt managing director Piet Derriks toe. “Het is nu mogelijk de geschatte waarde van een specifiek adres te raadplegen voor de twaalf grootste steden (Brussel, Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oostende, Bergen, Charleroi, Luik, Namen). Wij zijn van plan om deze optie in de nabije toekomst uit te breiden naar andere steden en gemeenten.”

Vlaams vastgoed stijgt op tien jaar tijd meer dan 25% in waarde

Op basis van de Prijsmap-data berekende Immoweb heel wat interessante cijfers. Zo bedraagt de gemiddelde prijs per vierkante meter woonruimte in ons land €2.135. Voor huizen is dat gemiddeld €1.885 en voor appartementen €2.766. In Brussel zijn huizen en appartementen het duurst, met respectievelijk prijzen van €2.787 en €3.531 per vierkante meter. In Vlaanderen liggen de vastgoedprijzen voor appartementen 30% hoger dan in Wallonië (€2.770/m² tegenover 2.105/m²). Hetzelfde geldt voor huizen: in Vlaanderen betaal je €2.008 per vierkante meter, in Wallonië €1.512. Bovendien brengt de Prijsmap een duidelijke prijsevolutie in kaart. Op tien jaar tijd steeg de m²-prijs voor huizen in Vlaanderen met 27,9%, in Wallonië met 21,7%. Voor appartementen was er in die tijd een stijging van 28,8% in Vlaanderen en 22,5% in Wallonie.

Zeven van de tien duurste gemeentes in België liggen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Toch ligt de duurste gemeente van België in Vlaanderen: Knokke-Heist. Een vierkante meter kost daar gemiddeld €4.950. De op een na duurste stad in Vlaanderen ligt ook aan zee. In Nieuwpoort bedraagt een vierkante meter gemiddeld €3.767. In Wallonië is dat Ottignies-Louvain-la-Neuve, waar de m²-prijs gemiddeld €3.162 bedraagt. De duurste straat in België ligt dan weer in Brussel en is de Braambosstraat, waar een vierkante meter woonruimte gemiddeld €5.449 kost. Een lijst met de tien duurste steden van het land vind je hier.

Top 10 duurste gemeenten van Vlaanderen

Gemeente

Prijs/m2

Knokke-Heist

€4.987

Nieuwpoort

€3.784

Kraainem

€3.369

Sint-Martens-Latem

€3.362

Koksijde

€3.351

Leuven

€3.255

Wezembeek-Oppem

€3.120

Sint-Genesius-Rode

€3.098

Tervuren

€3.082

Linkebeek

€3.003

Accurate indicatie dankzij AI en kwalitatieve data

De berekeningsmethode is gebaseerd op geavanceerde artificiële intelligentie (AI). Een algoritme voor Machine Learning berekent de waarde van een onroerend goed op basis van gegevens uit de Immoweb-database en op basis van externe sociaal-demografische en geografische informatie, zoals bevolking, inkomen en het type stadsontwikkeling.

Bovendien wordt deze informatie aan het eind van iedere maand bijgewerkt met de meest recente gegevens. Dit geeft gebruikers een goed idee van de dynamiek van de vastgoedmarkt. ''De belangrijkste innovatie van de Immoweb Prijsmap is het algoritme voor Machine Learning dat elke maand de meest recente gegevens omzet in relevante en bruikbare informatie. Op die manier hebben onze gebruikers op elk moment een zeer goede indicatie van de gemiddelde waarde van een vierkante meter in hun gemeente. Dit is een garantie voor transparantie en dit soort informatie is ook interessant voor iedereen die een eigendom wil kopen of verkopen”, zegt Piet Derriks, managing director van Immoweb.

Online schatting voor een nauwkeurigere prijs

De Immoweb-Prijsmap is de eerste stap in een vastgoedtraject om de prijzen in heel België te kennen.

Voor een meer gedetailleerde schatting van het onroerende goed kunnen kopers en verkopers gebruikmaken van de schattingstool van Immoweb. Die laatste berekent een meer gedetailleerde prijsvork op basis van de specifieke kenmerken van een woning. De online schattingstool wordt steeds populairder bij de Belgen: 19% van hen maakten er al gebruik van, tegenover 9% een jaar geleden*. Wanneer een particulier zijn woning wil verkopen, gaat hij eerst online op zoek naar prijsinformatie. Een online schatting is alvast een praktisch middel om een eerste richtprijs van de waarde van de woning te krijgen, waarna een vastgoedmakelaar deze schatting met zijn expertise kan verfijnen. Immoweb biedt gebruikers daarom de mogelijkheid om in contact te komen met relevante makelaars.

"De Belgen hebben graag een nauwkeurig idee van de waarde van hun vastgoed. We ondersteunen hen daarbij met innovatieve tools zoals de Prijsmap en de Schattingstool. Ze geven een eerste idee van de vastgoedwaarde. Met de Immoweb Prijsmap willen we een eerste, snelle, geloofwaardige indicatie van vastgoed geven door middel van een gebruiksvriendelijke online kaart. De gebruikers kunnen vervolgens, dankzij ons platform, in contact komen met één of meerdere makelaars die over meer lokale kennis beschikt”, zegt Piet Derriks, managing director van Immoweb.

* Op vraag van Immoweb heeft een onafhankelijk onderzoeksbureau een representatieve groep van 1000 Belgen ondervraagd over hun vastgoedverrichtingen in de voorbije 12 maanden en hun plannen voor de volgende 12 maanden.